Tekijöiden teollisuushalli – uusin teollisuushalli tarjoaa tilat kolmelle yrittäjälle Kangasmäellä

Kangasmäen teollisuushallin yrittäjät Kai Kakko ja Arttu Hongisto. Hannu Lehtinen

Hannu Lehtinen

Samaan aikaan, kun muut miettivät mistä saisi tiloja, yrittäjä Kai Kakko tarttui toimeen. Noin 6 000 m2 tontille Teollisuuskujalle, Kangasmäen itälaidalla nousi tänä vuonna 400 m2 teollisuushalli, mihin asettui hänen oman yrityksensä Insinööritoimisto Kai Kakon lisäksi Kymen Ekosähkö ja Hongiston Konetyö.

400 m2 hallissa on kolme tallia, ovet nousevat 4,4 metriin auki.

Vieressä on toinen tontti, yhteensä ne ovat noin 1,5 ha. Sinne alkaa ehkä jo ensi vuonna nousta toinen halli.

Insinööritoimisto Kai Kakko on vuonna 2003 perustettu yritys. Se mainostaa itseään Pyhtään kunnassa toimivana, tehokkaana, mutta pienenä suunnittelutoimistona. Yrityksessä työskentelee perhe eli isännän lisäksi vaimo ja vanhempi poika. Palvelut on pääosin suunnittelutyötä pääkaupunkiseudulle. Tällä hetkellä Kuninkaantammen alueella on useita kohteita.

Yrityksen osaamisalueena ovat erilaiset rakennusalan asiantuntijatehtävät, rakenne- ja elementtisuunnittelu. He työllistävät myös yhteistyökumppaneita, joita löytyy Kotkasta.

Uusimpana aluevaltauksena on teollisuushallin omistus ja edelleenvuokraus.

Täytyy kehittää koko ajan uusia palveluja.

Arttu Hongisto Koneyrittäjä

– Kuntien ja Cursorin pitäisi huomioida jo täällä olemassa olevia yrityksiä, eikä saada koko ajan uusia sijoittumaan, Kai Kakko huomautti.

– Niitä pitää tukea, jotka tuovat verorahoja Pyhtäälle.

Insinööritoimistolla on omassa käytössä suurin halli, 180 m2, minkä lisäksi toimistotiloja on rakennettu sen yläosaan 60 m2.

Keskimmäisessä hallissa toimii Kymen Ekosähkö. Sähköalan yritys tekee niin sähkösuunnittelua kuin valvonta- ja sähköasennuspalveluja. Toinen yrittäjä Pexi Järvinen on lähtöisin Kotkasta, mutta maailmaa kierrettyään asettunut Pyhtäälle.

Yritys on toiminut kesästä 2018. Se työllistää yrittäjien lisäksi ajankohdasta riippuen 1-2 muutakin ja jonkin verran alihankkijoita.

– Aloitettiin aurinkopaneelipuolella ja sähköjen latausasemia laitetaan edelleen, Järvinen kertoi. Siellä on tullut kilpailua niin paljon, että nykyisin tehdään normaaleja sähköasennuksia, suunnittelua ja valvontaa.

Asiakkaat ovat Pyhtään ja Kotkan alueella pääosin.

Aiemmat toimitilat olivat Sutelassa Prisman takana, mutta sinne tuli remontti. Hän tunsi Kakon veneilyn kautta ja näin suhde kiinteytyi vielä hallin kautta.

Korona vaikutti alkuun yrityksen työtilanteeseen, mutta kotitalouksien remontit lisääntyivät ja myös heidän työllisyytensä.

Vakituisia asiakkaita ovat kesämökkiläiset sekä Ekamin kiinteistöt.

Hongiston Konetyön yrittäjä Arttu Hongisto kertoi yrityksen tekevän kaikenlaista maanrakennusurakointia, ennallistamistöitä ja vesistökunnostuksia. Tulevana talvena he tekevät myös aurauksia Siltakylän alueella. Muuten toiminta-alue on pääosin Kymenlaakso.

Hallissa on sisällä vanha rinnekone, joka on modifioitu.

– Tällä niitetään merenranta ruovikoita, lintuvesien kunnostuksia, kaatopaikkojen rinteitä ja tehdään puskutöitä.

Yrittäjänä hän on ollut neljättä vuotta, joista viimeinen osakeyhtiönä. Töissä on vakituisesti neljä henkeä, parhaimmillaan kahdeksan.

Yritys urakoi myös turvesuolla. Sieltä on moni joutunut lähtemään, kun polttoturvetta ei enää tehdä. Hongiston koneet korjaavat kasvuturvetta, millä on kova kysyntä etenkin ulkomailla.

– Meillä on tulevaisuutta vielä sillä alalla.

Hallista hän kuuli kaverin kautta ja on erittäin tyytyväinen uutuuttaan hohtaviin tiloihin. Aiemmin ei ollut oikein muuta kuin ”konttori Hiacessa”. Nytkin koneet on työmailla yhtä rinnekonetta lukuun ottamatta.

– Parissa kuukaudessa on jo huomannut, että tämä on paikka ihanteellinen. Sijainti on hyvä, pääsee helposti eri suuntiin. Lisäksi Manitpois on vieressä, saa tarvittaessa huollot ja varaosamyynti toimii erinomaisesti.

Hongiston Konetyön tulevaisuus näyttää hyvältä.

– Maanrakennuspuolella on kilpailua, mutta me tehdään myös erikoisemmat työt joihin ei niinkään ole tunkua. Uusia juttuja kehitellään jatkuvasti. .

Töitä riittää, siitä kertoo yrityksen tunnuslausekin ”Itämeri kuntoon kuutio kerrallaan”.

Kommentoi