Metsästysseuralla oli avoimet ovet – "Suuri yleisö pitää ehkä metsästysseuroja vähän salaseuroina"

Kai Heiskanen riistasoppajonossa seuran majalla. Hannu Lehtinen

Hannu Lehtinen

Heinlahden metsästysseura kutsui Pyhtäänlehteä juttua tekemään viestillä ”Metsästysseurat eivät perinteisesti juurikaan toimintaansa avaa”. Tämähän herätti heti kiinnostuksen lähteä paikalle.

Autoja olikin jo Suolinnantien varrella ja lisää seuran majan pihapiirissä. Yhdistyksen sihteeri Kai Heiskanen esitteli toimintaa.

– Jäseniä on tällä hetkellä 150. Metsää ei tarvitse omistaa, että pääsee jäseneksi. Yleinen kokous hyväksyy jäsenyyden ja käytännössä, jos kylällä asuu, pääsee jäseneksi.

Entä tämä salaseuramaisuus?

– Suuri yleisö pitää ehkä metsästysseuroja vähän salaseuroina. Jäsenten keskuudessa on tehty kaikenlaista talkootyötä, niin tuntuuhan se omalta.

Metsästysmaat on saatu maanomistajilta käyttöön, mökin ympärillä oleva tontti on seuran oma.

Hirvenmetsästys on sosiaalista toimintaa.

Kai Heiskanen Metästävä seuramies

Heinlahden metsästysyhdistyksessä voi harrastaa kaikenlaisilla aseilla ja metsäsetään kaikenlaista riistaa. Seuran ampumarata on tarkoitettu omille jäsenille. Siellä järjestetään ampumakokeita ja muutaman kotkalaisen seuran kanssa vuosittain myös kilpailuja.

Metsästysyhdistyksessä on tunnistettu jäsenistön keski-iän nousu. Osittain siksi kannattaa esitellä toimintaa, että saisi nuorempaa kaartia mukaan. Seuraan kuuluukin muutamia nuorempia ampujia, jotka ovat menestyneet kansallisen tason kilpailuissakin.

Seuran jäsen voi tuoda myös vieraitaan mukaan metsälle. Niistä on määritelty pienet, muodolliset osallistumismaksut.

– Hirvenmetsästys on sosiaalista toimintaa, kun se on yhteisjahtia, Heiskanen totesi.

Silti siinäkin näkee, miten ensimmäisessä jahdissa saattaa olla mukana 30 henkeä ja toisessa väki putoaa jo puoleen.

Avoimet ovet veti väkeä. Seurassa on käynyt normaalilla kyläsopalla noin 50 henkeä, tällä kerralla odotettiin kolminkertaista määrää. Tarjolla oli kahvin ja pullan lisäksi riistakeittoa. Eikä ihan vaatimatonta soppaa ollutkaan. 150 litran kenttäkeittiössä oli mukana hirveä, peuraa ja kaurista. Lisäksi nuotiolla sai makkaraa ja kahvia.

Nylkyliiterin suulla oli tarkkuusammunta, laserkiväärillä pääsi kokeilemaan osumatarkkuutta. Lapsille oli järjestetty myös ampumaradalle ilmakiväärin kokeilu.

Kommentoi