Kaksikymmentäyksi pyhtääläistä nuorta miestä kävi kutsunnoissa. Seitsemän menee kutsuntoihin vielä Kotkassa, koska kotipaikka on vaihtunut vuoden alun jälkeen opiskelujen takia. Kaikkiaan Kaakkois-Suomen aluetoimistolla on kutsunnoissa 1 640 nuorta, joista noin 80 prosenttia määrätään palvelukseen. Palvelusaika alkaa 1. heinäkuuta 2022.
Tyttöjä on tänä vuonna aluetoimiston alueella ollut pyrkimässä 100 palvelusta suorittamaan. Heidän hakunsa tapahtuu 1. maaliskuuta mennessä ja huhtikuussa oli valintatilaisuus. Tytöt astuvat palvelukseen samoissa saapumiserissä kuin pojat. Alkamisen jälkeen tytöillä on vielä 45 vuorokautta aikaa harkita, jos haluaakin keskeyttää. Muuten he tulevat samalla lailla sisään armeijan porteista kuin pojatkin.
Ensimmäisenä kutsuntapaikalle tuli siltakyläläinen Santeri Kirjola. Hän odotti rentona tilaisuutta ja tunnelma oli hyvä.
– Onhan tätä jo odoteltu. Ajan nyt C-korttia ammattiopistossa ja pyrin Haminan kuljetuspataljoonaan. Korotan siellä sen BCE1-yhdistelmäkortiksi.
Kirjolan palvelusaika tulee olemaan 374 päivää, kun se lyhyimmillään voi olla kuusi kuukautta.
– Olen ollut opiskellut maanrakennuspuolta ja toivottavasti armeijan jälkeen pääsen töihin.
Heräsi ajatuksia, että fyysiseen kuntoon kannattaa panostaa.
Santeri Kirjola Armeijaan kutsuttu
Hän ei osannut odottaa kutsuntatilaisuudelta mitään erityistä, kunhan saa informaatiota tulevasta.
Kaakkois-Suomen aluetoimiston päällikkö Everstiluutnantti Timo Heijari on kesäpyhtääläinen. Kutsuntojen käytännöstä vastasi sektorinjohtaja majuri Tomi Nyman.
Pyhtään kutsuntatilaisuus oli kaikista tilaisuuksista viimeisen kolmanneksen kohdalla. Kutsuttujen määrän laskuun vaikutti eniten Iitin siirtyminen Päijät-Hämeeseen.
Palveluspaikat ovat Kaakkois-Suomen aluetoimiston kiintiöissä Karjalan Prikaati suurimpana, Maasotakoulu, Pohjois-Karjalan Rajavartiosto, Rannikkoprikaati ja Utin Jääkärirykmentti.
– Jos on jotain oikein poikkeuksellista halukkuutta, voidaan joskus jutella toisen alueen kanssa, Nyman totesi.
– Tällä kutsuntakierroksella on järjestetty Sodankylään yksi ja Panssariprikaatiin Hämeenlinnaan yksi. Kun on hyvät perustelut.
Rohkaisupuheenvuoron kunnan puolesta tuli pitämään kunnanhallituksen jäsen Kim Rosqvist.
– Tämä on hieno tilaisuus. Luulen, että nuorilla on nykyään selkeät suunnitelmat, miten haluavat haastaa itsensä armeijassa.
Timo Heijari myönsi, että moni nuori ottaa armeijan aika tosissaan. Ensimmäinen totinen hetki on, kun kutsutut ottavat salissa päällikön vastaan ja tämä pitää heille puheen. Millainen on hänen rohkaisunsa kutsunnoissa?
– Hyvä kysymys. Ydinviesti on se, ettei tarvitse pelätä palvelukseen tuloa, mutta täytyy yrittää parhaansa. Itse nostaa oman häntänsä, jokainen lähtee samalta viivalta. Miten sotilasura menee, riippuu ihan omasta panoksesta.
Pyhtään kutsuntatilaisuus oli rajattu Huutjärven koululla tiukasti liikuntasalin puolelle. Sisäänkäynti oli rakennuksen takaovelta ja lääkärintarkastus sekä kuntomittaukset tehtiin pukuhuoneissa. Vaikka koulussa maskilinja oli vapautunut, on puolustusvoimilla edelleen tiukka linja maskien kanssa.
Kutsuntatilaisuuden ohjelmassa oli päällikön vastaanotto ja puhe. Varusmiesvideon jälkeen puhuivat kunnan ja seurakunnanedustajat. Tilaisuuden päätti veteraanivideo, kuten aiempinakin vuosina.
Millaisia ajatuksia tilaisuus heräsi kutsuntaan osallistuneessa Santeri Kirjolassa?
– Heräsi ajatuksia, että fyysiseen kuntoon kannattaa panostaa ja miten muuten valmistautua ennen palvelukseen astumista.
Tilaisuus oli melko isänmaallinen hengeltään, mitä se sinulle merkitsee?
– No, en ole hirveästi miettinyt, mutta olihan aika herrasmainen, itsenäisyyttä korostava tilaisuus.