Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rapinaa ja lumen pehmeyttä – pyhtääläinen Amanda Liimatainen kuvitti satukirjan Haminasta

Syksyllä omakustanteena ilmestynyt satukirja Tillin Wille ja raatihuoneen tornin rapinat kertoo raatihuoneeseen liittyvästä salaisuudesta. Vaikka kirjailija Pia Puheloinen on haminalainen, on hän sanonut, että tarina on tosi kaikissa kaupungeissa, missä on raatihuone.

Pyhtäänlehti tapasi kirjan pyhtääläisen kuvittajan Amanda Liimataisen Helsingissä. Hän on ollut töissa kahden vuoden ajan MTV:ssä uutisgraafikkokkona. Miten kohtasitte kirjailijan kanssa?

– Kuulin projektista kummitädin kautta. Tein Pialle pari kuvitusnäytettä, hän tykkäsi ja siitä se lähti, Liimatainen.

– Tämä oli samalla opinnäytetyöni.

Hän valmistui XAMK:sta graafikoksi.

Kiinnostus on tehdä animaatiota, jota nykyisinkin saa tehdä uutiskuvituksessa jonkin verran. Hän on työskennellyt myös mainostoimistossa ja tehnyt visualisointeja koulutusmateriaaleihin.

Nykyinen uutistyö on niin innostavaa, ettei välttämättä vapaa-ajalla enää halua tehdä kuvituksia, vaan muut harrastukset ja lapsi vie mennessään.

Mikä sinua innosti Tillin Willessä?

– Musta on kiva, kun on paikallinen tarina ja haminalaisia paikkoja. Talvi on pimeää aikaa, siinä on tunnelmallisuutta. Aloin tutkia, miten lumella voi viestittää tunnelmaa, kun sataa eri tavalla. Jos sataa enemmän räntää, se on intensiivisempää tai puuterilumi on rauhallisempaa.

Käytännössä kirjan kaikissa kuvissa sataakin lunta omalla tunnelmallaan.

Tillin Willen kuvat on toteutettu kokonaan tietokonneella.

– Tykkään työskennellä koneella myös siksi. Pyrin myös siihen, etteivät kuvat olisi niin kolmiulotteisia. Piirsin ensin kuvat mustavalkoisina ja sitten toisella ohjelmalla tein värityksen. Siinä vaiheessa tuli joitain yksityiskohtia, kuten lintu tai kissa.

Värittämisvaiheessa meni aikaa Photoshopilla työskennellessä. Mistä hait värimaailman kirjaan?

– Vanhan Haminan väritys syntyi omasta viehätyksestä ja murretuista väreistä.

Jollain lailla kirjan kuvitus on hyvin perinteisen näköistä ja tuo mieleen esimerkiksi vanhat Tsekki satukirjat.

Graafikko Liimatainen seuraa alan kuvittajien työtä. Tillin Willen kuvituksen aikana hän katseli aktiivisemmin eri tekijöiden kynän jälkeä. Mikkelin vuosittainen kuvitustriennale kuuluu edelleen seurattavien alan tapahtumien piiriin.

Amanda Liimatainen kertoo tykkäävänsä lukea siskonlapsille ja samalla tulee seurattua myös satukirjojen kuvituksia, vaikka omaa kiinnostusta kuvittamiseen ei juuri nyt ole.

Oikaisu: Pyhtäänlehdessä 6.10. olleessa artikkelissa ”Rapinaa ja lumen pehmeyttä” kirjoitettiin, että haastatelulla Amanda Liimataisella olisi oma lapsi. Haastattelussa hän totesi ”tykkäävänsä lukea siskonlapsille".