Pyhtään Korpisudet keski-ikään – 40-vuotias lippukunta jaksaa innostaa

Partioveljiä ja -sisar Kalle Seppälä (vas.), Maria Sakki ja Lars Forsman. Hannu Lehtinen

Hannu Lehtinen

Partio on vastavoima ”Miks mun pitäis” -asenteelle. Partiolla on annettavaa kaiken ikäisillä. Toiminta jakautuu ikäkausiin jaettuihin ryhmiin. Jokaista ryhmää vetää tehtävään koulutettu partiolainen – aikuinen tai nuori.

Seikkailu ja elämykset kuuluvat olennaisena osana toimintaan, itse tekemällä terve luottamus omiin kykyihin ja taitoihin kasvaa.

Pyhtään Korpisudet on partiolippukunta, joka toimii Pyhtäällä. Tänä vuonna toukokuussa tuli täyteen jo 40. toimintavuosi. Vireä keski-ikäinen vetää hyvin lapsia ja nuoria toimintaan.

Lippukunnanjohtaja on tällä hetkellä Jouni Salama. Hän ei ehtinyt työkiireiltään haastatteluun. Sen sijaan toiminnasta oli kertomassa laumanjohtaja Lars ”Lasu” Forsman, joka oli perustamassa Pyhtään Korpisusia.

– Olen ollut mukana 40 vuotta Pyhtäällä, Forsman totesi.

– Partiossa kaikkiaan 140 vuotta, lisäsi naurahtaen partiosisko, pyhtääläinen Maria Sakki. Hän on itse ollut mukana 25 vuotta ja kasvanut Sudenpennusta erilaisten pestien kautta nykyiseen asemaansa. Hän on sekä Pyhtään Korpisusien hallituksen jäsen että Kymenlaakson Partiopiirin piirinjohtaja.

Johonkin tarvitsee uskoa, jos ei muuhun, niin itseensä.

Maria Sakki Partiosisko

Kymenlaaksossa toimii 23 lippukuntaa. Sakin aloittaessa Korpisudet oli yksi maakunnan suurimmista lippukunnista noin 90 jäsenellä. Välillä toiminta notkahti hyvinkin pieneksi, mutta nykyisin jäseniä on vajaa 70.

Aluksi Pyhtäältä ei löytynyt aktiivista vetäjää, joten kotkalaiset Lars Forsman ja Petteri Leinonen alkoivat koota poikavartiota. Muodollisesti partiotoiminta alkoi alkuun Karhulan Korvenkävijöiden lippukunnan alla, koska toiminta vaatii jäsenmaksujen maksamista, että partiovakuutus on voimassa.

– Kokoonnuttiin silloiselle Huutjärven koululle, mukana oli 7–10 poikaa, Forsman kertoi alusta.

– Kun innostus lisääntyi, alettiin puhua tyttöjen mukaan tulemisesta. Tuohon aikaan partio oli erikseen tytöille ja pojille. Vaimoni Päivi Taussi-Forsman rupesi vetämään tyttövartiota, jotka kuuluivat Merituikkuihin.

Myöhemmin toukokuussa 1991 perustettiin Pyhtään Korpisudet, mihin pyhtääläiset vartiot yhdistyivät yhdeksi ja samaksi lippukunnaksi.

Partioliikkeen perusti englantilainen kenraalimajuri, lordi Robert Baden-Powell vuonna 1907. Suomeen partiotoiminta tuli vuonna 1917.

– Hän oli maailman matkoilla nähnyt lapsia ja nuoria, joilla ei ollut mitään tekemistä. Hän kantoi huolta, ettei heillä ollut mitään tekemistä, Forsman valotti liikkeen taustaa.

Onko partio kuitenkin kristillinen järjestö?

– Legendaarinen sanonta on ”tartu poikaan ja tee hänestä mies”. Baden-Powell painotti, että partio on kaikille avoin, myös kaikille uskonsuunnille. Siksi se on levinnyt myös muslimimaihin, Forsman korosti.

– Partioon kuuluu hengellisyys, Sakki lisäsi.

– Johonkin tarvitsee uskoa, jos ei muuhun, niin itseensä.

Partion tunnetuin julkisuuskuva on erätaidoissa ja metsässä olemissa.

– Sen lisäksi se painottaa yhteiskunnallisia taitoja, paljon tähän päivään tullutta medialukutaitoa, itsensä ja toisen ihmisen ymmärrystä ja aktiiviseksi kansalaiseksi tulemista.

Pienimmille opetetaan leikin varjolla ja edetään ohjelman mukaan iän karttuessa.

– Otetaan kaikki mukaan toimintaan ja yritetään kantaa yhdessä kortta kekoon.

Korpisusien nykyinen Kolo on Kärsäjärventiellä Villa Järvelässä. Oma eräkämppä on Suolinnassa, lähinnä Moronvuoren päivätupaa.

– Jäsenmaksut ovat kohtuulliset verrattuna vaikkapa urheiluharrastuksiin. Jos vanhemmilla on taloudellisesti vaikeaa, lippukunta pyrkii mahdollisuuksien mukaan auttamaan. Kymenlaaksossa jäsenmaksu on Suomen pienin.

– Lapselle ei tarvitse hankkia mitään, Forsman korosti toiminnan tasa-arvoisuutta. Partiopuvut on ostettava, jos sellaisen halua. Kaikki suoritettavat merkit ja huivin maksaa lippukunta. Ne eivät katso vanhempien varallisuutta. Leireille ei ole osallistumismaksua, makkaratkin lippukunta maksaa.

Jäsenmäärältään Kymenlaakson piiri on pieni, mutta aktiivisuus on suuri.

– Partiossa ei käytetä siviilielämän titteleitä, siksi meillä voi toimia rinnakkain johtaja, rehtori tai työntekijä, Sakki avasi tasavertaisuutta.

Kaikki ovat keskenään siskoja ja veljiä. Tämäkin tulee perustajan ajattelusta, veljekset eivät tappele keskenään.

– Partio on maailman suurin rauhanliike, Forsman painotti.

Korona-ajan kokoontumisrajoitukset ovat siirtäneet toimintaa verkkoon, mutta se ei ole toiminut kovin hyvin.

– Se vaikuttaa, kun ei pääse näkemään, tekemään ja rassailemaan yhdessä, Sakki huomautti.

Vanhemmat ja pikkusisarukset saavat tulla mukaan Sudenpentujen toimintaan.

Haastatteluna aikana ulkona kokoontui perheitä odottelemaan toimintaa.

– Nyt taas saa kokoontua. Ensin sai pitää kokoontumisia ulkona ja jotkut vaativat turvavälejäkin. Pidäpä 8-vuotiaalle turvavälejä. Nyt pienemmät näpertelyt tehdään sisällä, ulkona on toki hauskempaa. Retkiä pyritään tekemään lippukunnan tai muiden lippukuntien kämpille. Pienemmille ne ovat päiväretkiä, mutta isommilla myös yön yli retkiä.

Kesän kohokohta Kymen piirissä oli kesäleiri Saaramaalla, mihin osallistui noin 300 partiolaista.

Pyhtään Korpisudet eivät viettäneet merkkijuhlia. Siinä lippukunnat eroavat toisistaan. Toiset juhlistavat jokaista toimintavuotta, toiset tasavuosikymmeniä ja toiset jatkavat toimintaa.

Seuraava näkyvin toiminta on taas kohta käsillä, kun partiolaisten joulukalenteria aletaan myydä. Se tuo haastateltavien mukaan mainetta, mutta myös rahaa lippukunnalle.

Raha mahdollistaa toimintaa ja osallistumista niillekin, joilla on taloudellisesti tiukkaa.

– Partiokalenterin myynti on samalla opetus, että raha ei tule taivaasta, Sakki korosti. Lippukunnalle raha tulee esimerkiksi kalentereista. Se mahdollistaa, että voidaan tehdä yhdessä jotain kivaa.

Tieto

Korpisusien toiminta jakautuu ikävuosittain.

Perhepartiossa on 3-6-vuotiaat ja vähintään yksi läheinen.

Sudenpennuissa kokoontuvat 1-3. luokkalaiset.

Seikkailijoissa ovat 4-6. luokkalaiset.

Tarpojat ovat 7-8. luokkalaisia ja Samoajat vanhimpina 15-17-vuotiaita.

Kommentoi