Kaikki Salpalinjasta – vastikään ilmestynyt teos avaa linnoitteen kivi kiveltä

Salpalinja Suomen suoja Marko Tapani

Hannu Lehtinen

Paikallishistoria on kiinnostavaa. Sen perään kuulutti Pyhtäällä viime kesänä kokonainen tapahtuma Pyhtää Libri. Paikallista ja samalla koko Suomen historiaa julkaissut tietokirjailija ja opas Terho Ahonen on lyönyt yksiin kansiin lähes 650 sivua Salpalinjan historiaa.

Kiistatta miehikkäläläinen Ahonen on yksi merkittävimmistä Salpalinjan tuntijoista ja oppaista maassamme.

Hän kertoo kirjassa Salpalinjan tapahtumista koko matkalta, ei vain Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan osalta. Hän käsittelee myös Kuusamon ja Suomussalmen miehitystä vuodelta 1944.

Salpalinjasta avataan sen taustat, suunnittelu, rakentaminen ja rakennusmateriaalit sekä sodan jälkeinen aika sen säilyttämiseksi aina nykyajan matkailukäyttöön saakka. Salpalinjahan ei ollut koskaan itse sotatantereena, mutta varmasti toimi pelotteena ja jarruna Suomen suojaksi.

Suomalainen rakennustaito kenttälinnoitustyöt saavat kirjassa ylistystä. Ahonen on kerännyt tietoa laajasti menneinä vuosina ja sen hän on saattanut yhdeksi mittavaksi teokseksi.

Mukana on henkilöhaastatteluja ja loputon määrä tarkkoja yksityiskohtia niin aseiden kuin eri rakennelmien materiaaleista, lujuuksista ja paksuuksista. Jos joku haluaa seurata Ahosta Salpalinjan oppaana tulevaisuudessa, kannattaa aloittaa tästä mestarin aineistosta.

Ahosen ensikontakti Salpalinjaan on ollut kertausharjoituksissa vuonna 1972. Silloin hän on saanut koulutuksen korsuaseiden käyttöön.

– Olen elämäni varrella joutunut mukaan Salpalinjaa koskeviin asioihin monella tavalla. Vuosien mittaan tuonne tukan alle on kertynyt jonkin verran asioita, Ahonen kertoi Kymen Sanomissa.

– Pyrin kronologiseen kerrontaan aina kun se on mahdollista, mutta kaikilta osin se ei onnistunut.

Kirjassa on melko niukka kuvitus sivumäärään nähden. Myös tekstin taitossa on vain kursivoituna eroteltu osuuksia.

Tässä on kuitenkin tanakka seutuhistorian teos, jonka toivoisi kuuluvan ainakin jossain vaiheessa myös koulujen aineistoihin oman historian tuntemuksen lisäämiseksi.

Salpalinja Suomen suoja teoksen kustantaja on Bonnier kustantamon Readme.fi.

Kansi Marko Tapani ja taitto Reima Flyktman.

Kommentoi