Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiukka hyvä kierrättää luonnon puolesta – hiuksista saadaan esimerkiksi mattoja öljyn imeytykseen

Parturit ja kampaamot ovat alkaneet kerätä talteen kaikki yli 5 cm pitkät hiukset. Hius- ja karvakuiduista valmistetaan luonnonkuitumattoja, jotka toimivat öljyn imeytykseen ympäristöstä sekä kasvualustoille maanparannukseen.

Pyhtäältä mukana on Pyhtäänlinnassa toimiva Parturi-kampaamo HairSmile. Millaisia hiuksia kerätään, yrittäjä Kati Almgren?

– Mitä vain, talteen kerätään yli 5 cm pitkät käsitellyt tai käsittelemättömät hiukset.

Hän kerää pitkän hiuksen talteen pistämällä sen ponnarilla yhteen ennen leikkausta. Pöydällä olevaan purkkiin on kertynyt jo puolisen kiloa hiuksia. Arviolta 7-8 asiakkaan hiustupsuja.

– Aloitin kampanjassa vasta myöhemmin, kun ihmiset alkoivat taas käydä aktiivisemmin koronarajoitusten jälkeen. Muuten niitä olisi kertynyt jo enemmän.

Hiuksia kerätään kokoon 2 kg ja lähetetään sen jälkeen Hiukkahyvän käyttöön Lahteen. Siellä on käynnistetty hiusten huovuttaminen.

Hiuksista voidaan tehdä öljynimeytysmattoja vaikkapa autourheilun käyttöön.

Hanke on alkanut helsinkiläisen yrittäjän, hiusmuotoilija ja taiteilija Miila Hyökin aloitteesta. Hän halusi rakentaa kestävämpää kampaamoalaa ja hyödyntää alan sivuvirtoja kiertotalouden keinoin. Suoritettuaan ekokampaajan erikoistutkinnon vuonna 2019 Hyökki halusi alkaa muuttaa kampaamoalaa kestävämpään suuntaan.

Hän oli kuullut hiuksista huovutettavien mattojen kyvystä imeä öljyä ympäristöstä. Selvitystyön kautta hän päätyi Yhdysvalloissa toimivan Matter of Trust -järjestön sivuille. Heidän Clean Wave -ohjelmansa oli kehittänyt hiuskuitumattojen tuotannon.

Järjestöllä on paljon tutkimustietoa mattojen kyvystä imeä ympäristöstä ja vesistöistä petrokemikaaleja ja toiminnan tavoitteena on hyödyntää mattoja ympäristön suojelussa ja puhtaana pitämisessä.

Tutustuminen ja keskustelut johtivat Hyökin tekemään yhteistyösopimuksen järjestön kanssa. Näin hän oli ensimmäinen, joka sai hiuskuitumatojen huovutuskoneen Pohjoismaihin.

Yhteistyökumppaniksi Suomessa löytyi Painovoima, lahtelainen luovien alojen yhteisö, joka toimii sisällönkehittäjänä Circcu-kiertotalouskeskukselle. Painovoimalla on pitkä kokemus sivuvirtojen hyödyntämisestä ja kiertotalousprojekteista.

Mukaan hankkeeseen lähti myös LAB. Muotoiluinstituutti, innostuneena mahdollisuudesta tutkia hius- ja karvakuidun uusiokäytön potentiaalia.

Pilotoinnin ja testauksen jälkeen kumppanit päättivät yhdistää voimansa ja käynnistää huovutustoiminnan Lahdessa. Koska Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021, se rahoittaa alueellaan isoja ja pienempiä ympäristöhankkeita. Myös Hiukkahyvä sai rahoitusta osana Green Lahti -kokonaisuutta.

Kati Almgren tarttui ideaan siitä kuultuaan.

– Kun on 20 vuotta heittänyt irtohiukset vaan roskikseen, tämä oli hyvä kehitys.

Perhesyistäkin johtuen hän näki asian positiivisena.

– On hyvä, jos hiuksista voidaan tehdä öljynimeytysmattoja vaikkapa autourheilun käyttöön. Maaseudulla asuessa myös visio hiusten käyttämisestä maanparannuksessa kiehtoo. Hiukset ovat imukykyisempiä, imevät vettä paremmin ja ovat luonnon materiaali.

Kotka–Haminan seudulla on hänen mukaansa tiettävästi vain toinen kampaamo Haminassa mukana hankkeessa. Merkittävää on, että asiakkaatkin voivat osallistua ekologiseen tekoon tulemalla parturi-kampaamoon.

Eikä vain ihmiset, vaan myös koirat. Viemällä koiransa hankkeessa mukana olevaan trimmaamoon, voi myös osallistua. Näitä hankkeen kumppanitoimittajia kutsutaan parturi-kampaamoissa ”hiuskeijuiksi” ja trimmaamoissa ”karvakummeiksi”.

Myös huovuttajia ollaan hakemassa valtakunnalliseen hankkeeseen. Nyt Lahdessa olevat kumppanit eivät riitä. Eikä myöskään ole ekologista kuljettaa kaikkia hiuksia Lahteen, jos ne voisi tuoda johonkin lähemmäs oman alueen huovuttajalle.