Pyhtään nuoret aloittivat yhteistyön islantilaisten kanssa

Nuoret ja ohjaajat Veikko Sundberg (vas.), Jaakko Nordling, Lassi Tolvanen, Ella Kottila (edessä) Hanna Puhakka, Tytti Eriksson, Sari Hakulinen ja Silja Lomberg. Hannu Lehtinen

Pyhtäällä on alkanut keväällä 2021 Erasmus-hanke Islannin Hvammstangin kunnan kanssa nimeltään Paluu Juurille – Back to the roots.

Tarkoitus on tutustua molempien maiden nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin sekä tutustuttaa nuoria alueiden kulttuuriin ja toimintatapoihin ja tavata uusia ihmisiä.

Hankkeen tarkoituksena on syrjäseutujen nuorten vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen ja oman alueen vetovoimaisuuden parantaminen mahdollisena asuinpaikkana opintojen jälkeen.

– Saimme tämän vuoden alussa rahoituksen parin vuoden mittaiseen yhteistyöhankkeeseen, kertoi nuorisotyöntekijä Hanna Puhakka.

– Jos kaikki menee hyvin saamme lokakuun puolessa välissä islantilaisia nuoria vieraaksemme tänne Pyhtäälle. Sitä ennen kokoonnumme säännöllisesti nuorten kesken ja pidämme yhteyttä Islantiin teams-palavereiden muodossa.

Pyhtäällä hankkeessa on mukana seitsemän oppilasta, nuorin on 14 ja vanhin 18. Osa kuuluu nuorisovaltuustoon.

Pieniä maalaiskuntia, joista nuoriso pyrkii lähtemään pois peruskoulun jälkeen.

Hanna Puhakka Nuorisotyöntekijä

Hankkeella piti olla jo ensimmäinen matka Islantiin, mutta se toteutui kahden lykkääntymisen jälkeen vasta tällä viikolla. Ohjaajat Suomesta matkustivat tapaamaan kumppaneita. Nuorille tulee kolme matkaa Suomesta ja kolme matkaa Islannista. Tähän asti tutustumiset on hoidettu etäyhteyksillä.

– Ne syövät paljon jäätelöä ja karkkien suhteen heillä on aika samanlainen maku kuin meillä, kertoi Puhakka.

– Jossain palaverissa he olivat näyttäneet syövänsä Fazerin liitulakuja.

Islannissa nuorten harrastukset ja liikunta ovat paljon yhdistysten toimintojen varassa, kun meillä järjestäjänä on kunta.

Mikä sai pyhtääläiset nuoret mukaan hankkeeseen? Osa ryhmästä oli koululla kertomassa.

– Mua kiinnostaa tutustua eri maihin ja kulttuureihin. Ja tykkään matkustamisestakin, totesi nuorin osallistuja Lassi Tolvanen.

– Islanti on erikoinen maa, minua kiinnostaa eri kulttuurit ja ihmiset, totesi Ella Kottila.

– Haluan uusia kavereita ympäri maailmaa ja minua kiinnostaa kulttuurit ja matkustaminen, sanoi Veikko Sundberg.

Samoilla linjoilla oli Silja Lomberg.

– Tapaa uusia ihmisiä ja oppii englannin keskustelutaitoa.

– Minua kiinnostaa nuorten vaikutusmahdollisuudet ja miten ne on eri maissa hoidettu, perusteli Jaakko Nordling.

– Myöskin eri kulttuurit asioiden hoidossa, jos tulee uusia ideoita.

Pyhtään kunta näyttää mallia ohjelmakauden toisena kunnallisen kehityshankkeen toteuttajana, kertoi Opetushallituksen uutiset jo keväällä. Pyhtääläiset hakivat hankerahoitusta aikaisemminkin hieman eri näkökulmin, mutta nyt sinnikkyys palkittiin ja pieni paikkakunta saa resursseja nuorisotyönsä kehittämiseen.

Paluu juurille -hankkeessa Pyhtää edistää yhdessä luoteisislantilaisen kunnan, Húnaþing vestra Orionin, kanssa syrjäseutujen nuorten vaikuttamismahdollisuuksia sekä pohtii maaseudun elinvoimaa.

– Hankeemme sai alkunsa syksyllä 2018 nuorisovaihtojen arviointikoulutuksessa Islannissa. Totesimme molempien kuntien olevan pieniä maalaiskuntia, joista nuoriso pyrkii lähtemään pois peruskoulun jälkeen ja aloimme työstää hanketta, jossa nuoret pääsisivät parantamaan oman kunnan elinoloja.

– Hankkeessa inspiroi erityisesti syrjäytymisuhan alla olevien nuorten motivoiminen mukaan vaikuttamismahdollisuuksien ja kansainvälisen toiminnan pariin sekä kansainvälisen toiminnan tuominen pyhtääläisnuorten ulottuville, kuvaili Puhakka.

Hän uskoi, että yhteistyö pienten kuntien välillä voi johtaa pitkäikäiseen yhteistyöhön ja ystävyystoimintaan sekä edesauttaa kuntien olosuhteiden parantumista niin, että nuorista olisi opintojen jälkeen kenties mielekästä palata omille juurille.

Pyhtääläisten nuorten mukaan heillä on vaikutusmahdollisuuksia niin koulussa kuin vapaa-ajalla. Hankkeessa he saavat suunnitella tapaamisia islantilaisten kanssa.

Kielitaitoa ei ole kertynyt, siksi he eivät osaa sanoa edes päivää islanniksi. Yksi ohjaajista osaa kuulemma lausua kumppanuuskunnan nimen.

Hankkeen odotuksia tässä vaiheessa oli Ella Kottilalla se, että islantilaiset tulisivat vihdoin tänne ja suomalaiset pääsivät oikeasti kohtaamaan sinne.

– Odotan uusia ihmisiä ja islantilaista luontoa, kiteytti Jaakko Nordling.

Kommentoi