Kaunissaaren sataman kävijämäärät vähenivät jo toista vuotta peräkkäin

Satamaisäntä Simo Rosenblad vietti viimeistä sataman aukiolon päivää elokuun 31. päivänä.

Satama oli rauhallinen, niin kuin oli ollut koko kesä. Satama avautui vierasveneille viikko ennen juhannusta.

– Meillä oli puolet hiljaisempi kesä kuin edellinen. Ei ollut koko kesänä sellaista tilannetta, että olisi jouduttu myymään ei oota.

Satamassa oli tänä kesänä noin 30-35 paikkaa, tosin paikkaluku on riippuvainen veneiden koosta. Tuo arvio oli keskimäärin 30 jalkaisten veneiden mukaan.

Sataman suosion hiipumista Rosenblad ei osannut kuin arvella.

– Etelä-kaakkois tuuli teki edelleen pumppausilmiön satama-altaassa. Tälle kesälle satamamaksu nostettiin, vaikka meillä ei ole tarjolla edes saunaa. Samalla rahalla kuin Kaunissaareen, pääsi vaikka Katajannokalle. Siellä on kuitenkin suihkut ja pesukoneet.

Sydäntalven aikana saaressa on ehkä kymmenkunta venettä.

Simo Rosenblad Satamaisäntä

Pyhtään kunnan sivut kertoivat samaa, mitä koko kesän: ”Kaunissaaren sataman aallonmurtajan rakennustyöt ovat käynnissä. Käynnissä on mm. lisäkivenajo mantereelta lauttakuljetuksena. Rakennustyön vuoksi satama-allas ja vierasvenelaiturit ovat poissa käytöstä. Pyydämme välttämään turhaa liikennettä työmaa-alueella ja sataman sisääntuloväylällä. Pyhtään kunnan järjestämät satamapalvelut ja suihkut ovat poissa käytöstä rakennustyön aikana. Satamaan johtava väylä on avoinna ja yhteysalusliikenne toimii normaalisti. Kaunissaaren sataman töiden etenemisestä ja sataman aukeamisesta tiedotetaan myöhemmin erikseen.”

– Moni on soittanut epävarmana, eikö teillä olekaan satama auki. Onhan meillä ollut koko kesän.

Kunta on kilpailuttanut ja päättänyt tilata aallonmurtajan jatkoksi satamaan päin betonisen aallonmurtajalaiturin. Se nähdään tulevaisuudessa, onko tällaisella laiturilla todellista vaikutusta tuulen suunnasta johtuvaan veden liikkeeseen. Sitä ennen on kuitenkin satamaisännällä vielä yksi huoli mietittävänä.

– Jos tulee kova jäätalvi ja Otava liikennöi koko talven, on kiinnostavaa nähdä kumpi joustaa, laituri vai toisella puolella Verkkoniemi. Otavahan tulee jäiden läpi kyllä.

Ennen talvea Kaunissaari hiljenee kohti syksyä. Vieraiden käynnit ovat harventuneet, mutta saarelaisia käy lahdenpohjukassa tasaisesti. Ehkä 40-50 venettä on vuorollaan rannoilla, mukana on saaren vakituisten asukkaiden ja mökkiläisten veneet.

– Sydäntalven aikana saaressa on ehkä kymmenkunta venettä, arvioi Rosenblad.

Talven sinisiä hetkiä ja jäistä hiljaisuutta odotellessa saari ja sen asukkaat valmistautuvat yllättävän pian saapuvaan kevääseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat