Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaita unelmia – kirjastossa Meeri Koutaniemen näyttely orjatyöstä vapautuneista nepalilaistytöistä

Kansainvälisesti palkittu Meeri Koutaniemi piti kahdelletoista orjatyöstä vapautuneelle nepalilaistytölle viikon kurssin, jolla nämä oppivat valokuvauksen perusteet ja pohtivat ja kuvasivat kokemuksiaan ja unelmiaan.

Kurssin tarkoituksena oli paitsi opettaa valokuvausta myös vahvistaa tyttöjen itseluottamusta ja kannustaa heitä löytämään ilmaisukanavia tunteilleen ja kokemuksilleen. Samalla Koutaniemi ikuisti tytöt ja heidän haaveensa vaikuttaviin valokuviin.

Näyttelyn tekstit on kirjoittanut haastatteluiden pohjalta journalisti Iida Riekko.

”Anita, 21, ei päässyt kouluun neljänä orjavuotenaan. Kun hän vapautui ja palasi kyläkouluunsa 13-vuotiaana, hän oli paljon luokkatovereitaan vanhempi. Siksi Anitaa kiusattiin. Hän keskittyi sinnikkäästi koulunkäyntiin ja läpäisi lukuvuoden lopussa kokeet koulunsa parhaana oppilaana. Nyt Anita opiskelee opettajaksi.”

– Haluan levittää tietoa, jotta muut tytöt eivät joutuisi kamalareiksi. Uskon, että tyttöjen koulutus on ratkaisu moneen ongelmaan. Kun tytöt saavat tietoa, siitä hyötyy koko yhteisö.

Näyttelyn kuvaamat 17–21-vuotiaat tytöt kuuluvat etniseen tharu-vähemmistöön. Köyhät tharu-perheet ovat perinteisesti myyneet tyttäriään vauraisiin perheisiin kotiorjiksi, niin kutsutuiksi kamalareiksi.

Uskon, että tyttöjen koulutus on ratkaisu moneen ongelmaan.

Anita, 21 Entinen kotiorja

Kun Plan alkoi kampanjoida kamalari-järjestelmää vastaan vuonna 2006, Nepalissa oli yli 12000 kamalaria. Hallituksen ja järjestöjen työn ansiosta heitä on nykyisin enää joitakin satoja. Plan on vapauttanut yli 4 000 kamalaria. Järjestö valistaa perheitä orjatyön haitoista ja tarjoaa vapautuneille tytöille koulutusta ja tukea.

Vapaita unelmia -näyttely on esillä kirjaston monitoimitilassa syyskuun loppuun saakka.