Serkkuillallisella katsojat syövät seitsemän ruokalajin illallisen ja kuuntelevat samalla suurvaltapolitiikkaa

Katariina kuuntelee, kun liikuttunut Kustaa-serkku lukee runoja valtapolitiikkakeskustelujen välissä. Riitta Ketola

Riitta Ketola

Meitä on parikymmentä henkeä pitkän pöydän ääressä Kotkan Meriniemessä. Luvassa on seitsemän ruokalajin illallinen arvokkaassa seurassa. Meille on annettu ohjeet siitä, miten meidän pitää niiata tai kumartaa, kun itse Katariina II Suuri saapuu paikalle. Niiauksen tai kummarruksen on oltava syvä, syvempi ja aina vaan syvempi, samalla kun me naiset pidämme hameen helmasta kiinni.

Katariina saapuu saliin, me niiaamme ja kumarramme ja käymme pöytään. Pian paikalle tulee myös Katariina serkku, Ruotsin kuningas Kustaa III. Hänen sisääntuloaan ei voi olla huomaamatta, kun hän hyppelehtii suutelemaan Katariinan kättä ja istahtaa sitten pöydän päähän, heittäen samalla hieman vitsin poikasta.

Me kaikki ”alamaiset” olemme saaneet nimilapun, jonka mukaan edustamme jommankumman hoviväkeä.

Ruokailu alkaa ja me seuraamme herkeämättä näiden kahden serkun kinastelua ja väittelyä.

Serkkuillainen on toimittaja-yrittäjä ja Pyhtäänlehden tuottaja Hannu Lehtisen käsikirjoittama näytelmä.

– Merikeskus Vellamoon tuli Ruotsinsalmi-näyttely ja kehittämisyhtiö Cursor halusi löytää tuotteita sen ympärille, koska näyttelyn on tarkoitus olla esillä ainakin 5-6 vuotta.

– Koska Haminassa on ollut oikeasti tällainen serkkuillallinen, niin he pyysivät siitä tarjouksia eri tahoilta ja minä sain sen.

Lehtinen kirjoitti näytelmä 2019-2020 vuodenvaihteessa ja tarjoutui myös ohjaajaksi.

Ongelmana oli kuitenkin löytää muut tekijät. Nyt tämä vihdoin onnistui ja tuottajaksi lähti Itku ja Nauru Tuotannon Anne Kainlauri.

Näyttelijöinä ovat haminalainen Katariina Myller sekä pyhtääläiset Anna Vanhala ja Tommy Larvi, jotka on nähty myös Pyhtään harrastajateatterin lavoilla.

Alkuperäisen serkkuillallisen ruokailu tapahtui Haminassa, mutta siellä näytelmää ei voi esittää, koska paikka on nykyään Haminan museon näyttelysali. Hannu Lehtinen kertoo, että Meriniemessä ja Kotkan klubilla esiintyminen on mahdollista, ehkä myös Merikeskus Vellamossa.

– Tällaisen näytelmän kysyntä on paras pikkujoulukaudella tai toukokuusta kesäkuun puoliväliin, mutta markkinointia täytyy tehdä jo hyvissä ajoin. Nyt me olemme saaneet koottua sitä varten markkinointimateriaalia.

Näytelmän katsojien ja osallistujien ihannemääräksi Hannu Lehtinen arvioi 12-20 henkeä, mutta toteaa, että paljon isommallekin väkimäärälle se onnistuu.

Vaikka näyttelijät ovat pääosassa Serkkuillallisella, niin myös keittiössä on pystyttävä loihtimaan seitsemän ruokalajin illallinen ja saamaan annokset valmiiksi oikeaan aikaan.

– Tarjoilut ja keittiön rytmityskin pitää harjoitella etukäteen, sillä se vaikuttaa näytelmän sisäisiin kaariin ja jännitteisiin, jos ruoka tuodaan väärään aikaan.

Meriniemessä pidettiin yksi harjoitus ruokien kanssa ennen ensimmäistä varsinaista esitystä.

– Ruoka-annoksia pienennettiin ensimmäisen kokeilun jälkeen, kertoo Lehtinen.

Hannu Lehtisellä ei ole tietoa siitä, onko joku kirjoittanut vastaavanlaista näytelmää, jossa ruokailijat ovat osa näytelmää.

– Olen tehnyt murhamysteerejä, joissa katsojat ovat rooleissa, mutta se on vähän eri tyyppistä. Samoin on showdinnereitä, mutta niissä esitys on erillinen.

Vaikka ruokailijat ovatkin osa esitystä ja joillekin on tarjolla myös valmiiksi kirjoitettuja vuorosanoja, ketään ei pakoteta esittämään mitään. Halutessaan voi vain syödä maittavaa ruokaa ja seurata samalla pöydän keskusteluja, jotka tuovat historiaa eläväksi.

Tieto

Serkkuillallinen

Katariina II Suuri: Anna Vanhala

Kuningas Kustaa III: Tommy Larvi

Ruhtinatar Daskova: Katariina Myller

Käsikirjoitus ja ohjaus: Hannu Lehtinen

Camilla ja altis, suom.: Osmo Pehkonen

Tuottaja: Anne Kainlauri, Itku ja Nauru Tuotanto

www.itkujanauru.fi

Kommentoi