Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhtää sai Teemu Pukin puiston – istutustaimien määrä sama kuin Pukin maalit päättyneellä sarjakaudella

Pyhtäälle istutettiin 26 jalopuun puisto Aeronautica Arenan ja ABC:n väliin. Yhteistyössä olivat Norwich City FC, Kotkamills ja Pyhtään kunta.

Puut istutettiin 5. kesäkuuta vietettävän Maailman ympäristöpäivän ja Teemu Pukin maalien kunniaksi. Maan antoivat käyttöön Pyhtään kunta ja Osuuskauppa Ympyrä. Istutustaimien lukumäärä on sama kuin Pukin päättyneellä sarjakaudella Englannin Mestaruussarjassa tekemien maalien määrä.

Istutukset suunnitellut puutarhaneuvos Heikki Laaksonen totesi metsän pohjan muokkautuvan vuodessa metsäiseksi.

– Tämä muodostaa pikkuhiljaa lehtomaisen ympäristön, kun nämä puut saavat 15 metriä lisää korkeutta, totesi Laaksonen.

– Nyt on istutettu viisi kappaletta serbiankuusia, tammea, punatammea, saarnia ja metsälehmusta.

Maa on kaivettu ja kivikkoinen. Jos puiden ympärille olisi laitettu multakerros, olisi se hetkessä horsman peitossa.

Kunhan lihovat kymmenen vuotta, alkaa tässä olla oikea lehto.

Heikki Laaksonen Puutarhaneuvos

– Tämä ottaa aikaa, että varvikko kasvaa ja leviää pikkuhiljaa. Riippuu siitä, kuinka paljon on kulutusta, sillä varvikko ei kestä lainkaan sitä.

Puut oli istutettu edellisellä viikolla. Avajaisia varten yhdeltä puulta otettiin kuoriketta pois ja päästiin tekemään näytös. Laaksonen toivoi avaustilaisuuden sanoissaan, että puut seisovat sijoillaan seuraavat 200-300 vuotta.

– Nyt ovat ihan pieniä, vaikka eivät yhtä pieniä, jos olisi istutettu kuusikkoa. Kunhan lihovat kymmenen vuotta, alkaa tässä olla oikea lehto.

Laaksonen totesi, miten tämäkin ala tukee luonnon monimuotoisuutta, linnusto kehittyy – pähkinänakkelit on heti liikkeellä, kun tammenterhoja alkaa tulla. Yhdennäköisyys Pukin kotijoukkueen maille on ilmeinen.

– Norwich on samankaltaista aluetta, missä Robin Hood jo aikanaan liikkui.

Vastuullisen toimijan roolia yhteiskunnassa nosti kunnanjohtaja Jouni Eho puiston taustajoukkoja kiittäessään. Hän nosti uuden, syvyyssuuntaisen kasvun näkökulman kunnan kehittämisessä esiin.

– Kunnissa puhutaan väestökasvusta, mitä tarvitsee saada aikaan saavuttaakseen elinvoimaa.

Eho vertasi sitä puiden kasvuun.

– Puut kasvat ensin pituutta, sen jälkeen leveyttä ja sen jälkeen syvyyttä. On hienoa symbolisesti olla istuttamassa uusia puita Pyhtäälle ja sitä kautta juurrutaan syvemmälle osaksi koko kuntaa.

Istutussanat kutsuttiin lausumaan Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

– Teemu Pukissa ja istutettavissa puissa yhdistyvät samat arvot ja vahvuudet kuin meilläkin. Kotkalainen jalkapallo ja kotkalainen metsäteollisuus ponnistavat vahvoista perinteistä, seuraavat aikaansa ja pystyvät jalostamaan moderneja huipputuotteita. Kotkalaista maalintekotaitoa ja osaamista voi ylpeänä viedä niin Euroopan suurimmille stadioneille kuin vientituotteina maailman markkinoille.

Yhteistyö Pukin ja Norwich seuran kanssa alkoi jokseenkin kaksi vuotta sitten. Seura halusi toteuttaa stadionilla tarjoilut muovittomasti. Se on Kotkamillsin ensimmäinen iso hanke.

Teemu Pukin puolesta viestit välitti pitkäaikainen manageri ja tukija, kotkalainen Jouko Lehtoranta lukemalla kaksi tekstiviestiä.

Ensin Teija ja Tero Pukki, Teemun vanhemmat, lähettivät ”terveisinä kaikille osallisille hienosta ideasta. Olemme kiitollisia, että voidaan luoda Teemun nimissä voi luoda tule vaisuutta Maailman ympäristön päivänä”.

Toinen viesti tulee Suoraan Norwichin metsistä joukkueesta.

– Olemme ylpeitä siitä, että voimme istuttaa nämä 26 puuta kestävän kehityksen kumppanimme Kotkamillsin rinnalla maailman ympäristöpäivän ja Teemun maalien kunniaksi. Olemme seurana sitoutuneet pitkäjänteiseen suunnitelmaan kohti kestävämpää kehitystä, ja tämä on jälleen yksi matkan virstanpylväistä, kertoi Sam Jeffery, Norwich City FC:n kaupallisten toimintojen johtaja.

Puiston maa-alueen omistavat Pyhtään kunta ja Kymen Seudun Osuuskauppa, joka on ollut mukana myös puiston perustamistöissä. Puiston käytännön toteutuksesta on vastannut pyhtääläinen Pihat Oy.