Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kristillisdemokraatit: Avointa, rehellistä ja suoraa hakemassa

Pyhtäänlehti tapasi kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokkaat eli entisen nuorisotyönohjaajan, eläkeläinen Mirja Kasurisen, seurakuntamestari Kari Kasurisen, maatilayrittäjä Joonas Ahtiaisen ja vapaa kääntäjä Kai Takkulan.

Millä teemoilla olette menossa kunnallisvaaleihin?

– Jokaisella on varmaan oma teema, totesi Kari Kasurinen.

– Minulla on työllisyysteema, erityisesti syrjäytyneet ovat keskeisinä asioina.

Mirja Kasurinen nosti oman näkökulmansa.

– Haluamme olla heikkojen puolella, lähellä perheitä ja ihmisiä, tehdään läheistä politiikkaa.

– Painottuen yrittäjyyteen ja maanviljelijöihin, lisäsi Joonas Ahtiainen vielä oman kulmansa.

– Olen ollut maanviljelijä 17-18 vuotta, polttopuuyrittäjä.

Kristillisdemokraateilla on nyt neljä ehdokasta, joka on suurin määrä koskaan. He nostivat Ahtiaisen porukan ykkösehdokkaaksi. Kasurinen markkinoi toveriaan.

– Joonas on seurakunnan aktiivi. Kristilliset arvot ovat keskiössä. Siitä nousee tällainen heikkojen auttaminen myös kunnallisessa työssä.

Onko Pyhtäällä syytä olla erityisesti huolissaan?

– Olen havainnut, että autettavien ihmisten määrä on lisääntymässä.

Heillä on tavoitteena saada edes yksi valtuustopaikka Pyhtäällä, mitä ei ole koskaan ollut. Kristillisdemokraatit ovat vaaliliitossa perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kanssa. Miten näin?

– Ainakin minulle perussuomalaisilla on paljon annettavaa ja myös minulla on annettavaa heille, Kari Kasurinen vastasi liittoon.

Et kuitenkaan halua mennä suoraan heidän listoilleen?

– Ei se nyt käynyt, tällä yhteistyöllä on lyhyt perinne vielä tässä vaiheessa, että emme tiedä miten tulee käymään. Arvoissa on paljon yhteyksiä, tosin radikaaleihin kannanottoihin me emme ota kantaa.

Riittääkö vaaliliiton kautta ääniä teidän läpi pääsemiseen?

– Ehdokasmäärän mukaan äänet menee perussuomalaisille, mutta olemme kärkijoukko. Eniten ääniä keräävät yksittäiset kristilliset ehdokkaat, Kari Kasurinen sanoi hymyillen.

– Saattaa olla hieman epärealistista, mutta ainahan saa toivoa.

– Ääniä sataa joka puolelta tasaisesti meille jokaiselle, lohkaisi Takkula.

Millainen on kunnan talous, löytyykö leikattavaa talouden tasapainottamiseksi?

– Kunnan talous on sellainen, mitä palveluja voidaan tuottaa, Kari Kasurinen kuittasi pelkistetysti.

Hän toivoi, että kunnan talous kestää jatkossa sosiaali- ja terveystoimen järjestämisen. Niiden on säilyttävä kunnassa myös jatkossa.

– En ole valitettavasti niin tarkkaan seurannut, tunnusti Ahtiainen. – On huono trendi, jos terveyspalvelut menee kokonaan yksityisille.

– Kunnassa on leikattu omia palveluja, terveyspalveluja ja kiinteistönhoitoa, Kasurinen luetteli.

– Minusta näyttää, ettei leikattavaa enää ole. Ehkä maanhankinnasta ja joistain projekteista, mitä Munapirttiin on tulossa. Siellä olisi säästöpaikkoja, kun ollaan muutenkin ahtaalla.

Muuttuuko kuntastrategia teidän valtuustokaudella?

– Tässä täytyy tunnustaa, että taitaa olla pahempikin aukko kuntastrategian suhteen, Kari Kasurinen totesi. – Jos sitä päästään kehittämään, niin dialogiin pyritään syrjäytyneiden ihmisten auttamiseksi ja tukemiseksi.

Puoliso Mirja vielä lisäsi.

– Ennaltaehkäisevää päihde- ja kuntoutustyötä, koulussa kiusaamisen vastustaminen, olisi erittäin tärkeätä.

Miten edistäisitte kunnan elinvoimaisuutta?

– Ne, jotka käyvät Helsingissä töissä, pitäisi saada muuttamaan tänne, ollaan lähellä, aloitti Ahtiainen. – Markkinointia lisää ja tietysti sitä on tehtykin. Yritystoimintaa pitäisi tukea, liian kovat koronarajoitukset on yrityksille liikaa. Pitäisi luoda sellaista ilmapiiriä, ettei tarvitse pelätä. Järkeviä ajatuksia, pitää olla kuntapolitiikassa. Ei pelkästään, että joku puolue on jotain mieltä, vaan pitää olla myös järkeviä asioita. Voidaan tehdä kenen kanssa tahansa yhteistyötä, kun on avointa, rehellistä ja suoraa.

Onko Pyhtäällä avointa, rehellistä ja suoraa politiikka?

– En ole seurannut onko Pyhtäällä niin.