Lisää keskustelua ja kuuntelemista – kokeneiden kommentteja valtuustotyön päättyessä

Pyhtäänlehti pyysi seitsemältä valtuustotyön jättävältä valtuutetulta terveisiä tulevaisuuteen ja omia kokemuksia vaikuttamisesta Pyhtäällä.

Seija Halme ja Sari Tjeder vastasivat viestiin. Seuraavassa heidän kommenttinsa kuuteen kysymykseen:

1. Miksi päätit, ettet hae uudelleen valtuustoon?

2. Kuinka kauan olet ollut eri luottamustehtävissä?

3. Mikä kunnallisessa luottamustoimessa on ollut parasta?

4. Mitä haluaisit kehittää Pyhtäällä päätöksenteossa?

5. Mitä korjattavaa Pyhtäällä on, luettele kolmen kärki?

6. Millaiset terveiset haluat lähettää valittaville uuteen valtuustoon?

Pitkäaikainen vaikuttaja Seija Halme

1. Tein päätökseni jo vuonna 2017, että tämä on viimeinen valtuustokauteni.

2. 26 vuotta valtuutettuna ja sitä ennen jo Heinlahden koulun johtokunnassa.

3. Olla osallisena kuntalaisten arjessa, kuulla heidän toiveitaan ja pettymyksiään ja viedä viestiä päättäjien tietoisuuteen ja vastavuoroisesti viedä päättäjien päätöksistä tietoa kuntalaisille. Tätä olen pitänyt erittäin tärkeänä luottamustoimessani.

4. Avointa keskustelua, rehtiyttä. Pois nurkkakuntaisuus. Puhumme ”Pyhtää-puolueesta, kyläkoulut säilytettävä”, mutta olemme vielä matkalla sinne.

5. Toimivat palvelut kuntalaisille, kaikki ikäryhmät huomioiden, joukkoliikenne kuntoon,

6. Olkaa kiinnostuneita kunnan ja kuntalaisten asioista, kyselkää ja kyseenalaistakaa, kuunnelkaa kuntalaisia herkällä korvalla ja viekää heidän viestejään päättäjien tietoisuuteen.

Valtuuston ja lautakuntien vaikuttaja Sari Tjeder

1. Päätin jo 2017 kuntavaaleihin ehdokkaaksi asettuessani, että tämä on viimeinen kausi. Vaihtelu virkistää valtuustoa.

2. Vuodesta 1993. Valtuusto kolme kautta. Lautakunnissa 1993-1996, lautakunnissa 2008 asti, tauko ja jälleen 2013-2021 valtuutettu.

3. Mahdollisuus vaikuttaa Pyhtään kehittämiseen ja kuntalaisten hyvinvointiin yhdessä muiden päättäjien kanssa. Mielenkiintoisten kehittämishankkeiden seuraaminen. Verkostoituminen ja ystävyyssuhteet yli puoluerajojen ovat myös olleet mannaa.

4. Entistä enemmän keskustelua kuntalaisten kanssa ns. vaikeista päätöksistä, sopiva foorumi vain löydettävä. Näillä tarkoitan aiheita, joista valitetaan. Kokeiluun esim. joillekin kylille tai asuinalueilleen oma ” budjetti”, jonka voivat käyttää asukkaiden parhaaksi.

5. Lasten, nuorten ja perheiden näkökulma enemmän esille ja lapsivaikutusten arviointi mukaan päätöksentekoon. Kun tulee näkyväksi, tulee asukaslukuihin varmasti kasvamaan.

Vakivalittajat, jotka suorastaan etsivät valitettavaa, esille poteroistaan.

Päättäjien, jotka ovat olleet pitkään valtuutettuina, olisi hyvä vaihtaa välillä katsantokantaansa ja esimerkiksi lautakuntaa tai muuta yhteistyöelintä. Näkökulma kapenee ja on puolueellinenkin, kun sitä katsoo vuosia samasta asemasta ja paikasta.

6. Kysykää, kuunnelkaa ja oppikaa. Kokeneet tietävät monia päätöksentekoon kiemuroita ja tuntevat historiaa, joten heitä kannattaa kuunnella. Käyttäkää kuitenkin omia aivoja. Ottakaa selvää, mihin asioihin valtuutettu voi puuttua. Luottakaa viranhaltijoihin ja tehkää yhteistyötä heidän kanssaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat