Kuntavaalien nuorin ehdokas Pyhtäällä on 18-vuotias Aleksi Kurki

Aleksi Kurki tähtää tulevaisuuteen. Hannu Lehtinen

Hannu Lehtinen

Pitkä, vaalea nuorimies hohtaa positiivisuutta. Näiden kuntavaalien nuorin ehdokas Pyhtäällä on Aleksi Kurki, joka kertoi asuvansa Kurjentiellä. On asunut jo yli 15 vuotta ja siksi kokee olevansa vahvasti pyhtääläinen.

– Eilenkin pidin I love Pyhtää –sukkia, Kurki naurahti.

– Pyhtääläisyys on oikeastaan tämä henki, yhteisöllinen henki. Myös luonto on pyhtääläisyyttä, meillä on vaikka mitä nähtävyyksiä ja hyvät lenkkimaastot. Lenkkeilyn lisäksi harrastuksiin kuuluu frisbeegolf ja urheileminen hauskanpitomielessä, ei kilpaillen.

Hän koki yhteisöllisyyden vahvana aikanaan Huutjärven koulussa.

– Ja rohkea yrittäjämyönteinen fiilis on vallinnut aina, mitä pystyn muistamaan.

Yrittäjyys on hänelläkin verissä. Nyt Kotkassa lukion toisella käydessä, on Kurjella kaverin kanssa rinnalla 4H–yritys Kotihommat kuntoon. Kotihommat tarjoaa piha- ja kotitöiden hoitamista.

– Suunnitteilla on toisenkin yrityksen perustaminen, ihan virallisemman yrityksen. Yrittäjyydessä saa toteuttaa ja johtaa itseään.

Entä mitä sinusta tulee isona?

– Aika haasteellinen kysymys, onko se oikeustiede vai kauppatieteet. Pitkään toiveammattini on ollut asianajaja tai sitten kauppatieteen kautta sijoitusala.

Kurki piti myös politiikan mukana. Nyt on kuntavaalit, mutta tulevaisuudessa, aika näyttää ja jos kansa antaa mandaattia, joskus voi olla ehdolla eduskuntaankin.

Mikä sai nuoren kiinnostumaan politiikasta? Kuntavaaleissa on hyvin vähän näin nuoria ehdokkaita.

– Olin 9. luokalla TET–harjoittelussa eduskunnassa, Kurki kertoi.

–Isä vinkkasi ja päädyin sinne. Olin sen aikana yhden päivän kokoomusnuorten toimistolla. Voi sanoa, että TET–harjoittelu ajoi politiikkaan.

Aleksi Kurki on ollut mukana Pyhtäällä nuorisovaltuustossa ja nähnyt konkreettisesti, miten asioita hoidetaan. Häneen teki vaikutuksen kunnanvaltuuston kokoukset, missä oli avointa keskustelua ja myös nuoria kuunneltiin. Se motivoi vielä enemmän.

Vaaliteemoikseen hän luetteli kolme pääteemaa. Ensimmäisenä nuorena liikkuvana ihmisenä Pyhtään julkisen liikenteen ongelman.

– Se ei ole niin sujuvaa kuin pitäisi olla, pysäkillä on liian pitkät odotusajat. Tavoitteenani on kulkemisen parantaminen ja ratkaisujen löytäminen siihen, miten vuorot saadaan vastaamaan kuntalaisten tarpeita.

Toisena hän nosti nuorten näkökulmasta kaksi asiaa – koulutuksen ja liikunnan. Koulutuksessa hän halusi painottaa kouluviihtyvyyttä ja opiskeluryhmien sopivaa kokoa.

– Sisäinen ja ulkoinen opiskeluympäristö ja turvallisuus nostettuna, Kurki eritteli.

–Liikunta, joka on itselleni tärkeä. Haluan, että Pyhtäällä on monipuoliset ja laajat harrastusmahdollisuudet. Paikkojen pitää olla asianmukaisessa kunnossa.

Vielä kolmantena kokonaisena asiana hän painotti kestävää taloutta ja kasvua.

– Kestävä talous on kaiken mahdollistaja ja hyvällä taloudella ei ole painetta korottaa veroja. Kestävään talouteen kuuluu yrittäjyys.

Hän peukutti sille, että kunta on tarjonnut lainoja yrittäjille.

– Luodaan yrityksille mahdollisimman hyvät mahdollisuudet. Nämä ovat samalla vetovoimatekijöitä.

Aleksi Kurki totesi nähneensä, ettei politiikka ole vain poliittista jargonia. Vaikka kokoomuskin jakoi paksuja, painettuja esitteitä, hän uskoo enemmän somen voimaan.

– Ensinnäkään nuo fyysiset paperiset esitteet ei ehkä ole se muoto nuorille. Sosiaalinen media on se paikka, missä nuoret parhaiten tavoittaa.

Siksipä hänellä on sadoissa euroissa laskettava vaalibudjetti.

– Näen, että tulisi kohdata ihmisiä, siinä pystyy aidosti kuuntelemaan. Oikea ja aito kohtaaminen tapahtuu ihan fyysisesti, sosiaalisessa mediassa pystytään vain osa näistä hoitamaan.

Hän uskoi, että nuorten on helpompi äänestää nuorta. Varmaan ääniä tulee vanhemmilta ihmisiltä ja sukulaisilta. Arvio riittävästä äänimäärästä on mielessä, kaikki riippuu myös kuinka puolueella menee vaaleissa.

– Erityisesti nuorena katson hyvin pitkälle tulevaisuuteen, Ei vain parin vuoden tähtäimellä, vaan pitkälle.

Kommentoi