Vihreät: Peruspalvelut säilytettävä

Vihreät peruspalvelujen vastarannalla. Marija Molochnaja (vas.), Sari Leppänen ja Jukka Söderholm. Hannu Lehtinen

Hannu Lehtinen

Ehdokkaiden haastattelussa paikalla olivat kaikki kolme Vihreiden pyhtääläistä kuntavaaliehdokasta Sari Leppänen, Marija Molochnaja ja Jukka Söderholm. Maantieteellisesti he edustavat Huutjärveä, Kirkonkylää ja Siltakylää.

Kärkiteemaksi Söderholm nostaa kunnan peruspalvelujen säilymisen.

– Olen liittänyt siihen myös joukkoliikenteen, hän totesi. – Pyhtäältä menee yksi vuoro aamulla Kotkaan ja toinen tulee illalla, mutta bussit eivät kulje silloin, kun kouluilla on lomat. Pyhtäältä ei pääse pois muuta kuin omalla autolla. Se on kunnan päätettävissä panostetaanko joukkoliikenteeseen.

Ehdokkaita on kolme ja ääniä pitäisi saada kasaan pari sataa, että kaikki kolme menisi läpi kesäkuun vaaleissa.

– Laatu korvaa määrän. On myönnettävä, että meitä on vähän, mutta laadukas joukko, Söderholm pohti. – Mielletäänkö Vihreät kuitenkin niin kaupunkipuolueeksi, eikä asemaa tunneta Pyhtäällä?

Molochnaja on mukana sitoutumattomana ehdokkaana ja toivoo löytävänsä perheenäidit äänestämään itseään. Leppänen sanoi olevansa lasten, nuorten ja terveellisen elämän asialla.

– Terveellisen elämän kautta se laajenee koko väestöön, Hyvinvointi ei tule kuluttamisesta ja rahasta, vaan siitä, mitä voimme yhdessä tehdä ja se on ilmaista.

Vielä he nostivat mukaan yrittäjyyden ympäristön agendalleen.

Mikä Vihreät erottaa muista puolueista?

Osallistuminen, totesi Leppänen välittömästi. – Politiikassa puhutaan kuntalaisten osallistamisesta. Emme voi ajatella kuntalaisia objekteina, joita osallistetaan. Hehän osallistuvat meidän kanssa. Se on osallistuvaa politiikkaa.

– Kaikki ajattelee, että peruspalvelut pitää säilyttää. Osa on kuitenkin valmis tinkimään niistä, jos löytyy muita kohteita, Söderholm sanoi. – Mielestämme nykyiset palvelut on turvattava vaikka sitten veronkorotuksella.

Terveyskeskuksen kohtalo ei heidän mukaansa ole pyhtääläisten käsissä, vaan Kymsoten. Silti uskoa ei riitä, että palvelu kokonaan lähtisi Pyhtäältä.

– Tuo maailma on se, missä tarvittaisiin lisää yrittäjyyttä, Leppänen nosti. – Kymsote kehittää kotihoitoa yrittäjyyden kautta ja kunnan pitäisi käyttää palvelusetelejä, jonkinlaisia hybridimalleja lisää. Se on arvokasta, että meidän mummot saa asua Munapirtissä kotonaan.

– Pyhtään toiminta on todennäköisesti laaksokunnan tehokkainta toimintaa, toivottavasti ne ymmärtää Kymsotessa senkin, muistutti Söderholm vielä.

Tulevaisuudessa Pyhtäälle pitäisi saada lisää asukkaita, että peruspalvelut saadaan ylläpidettyä. Toisaalta tarvitaan lisää yrityksiä ja investointeja, että syntyy työpaikkoja, joilla saadaan lisää asukkaita. Kaikki ovat sidoksissa toisiinsa.

Päätöksenteko tapahtuu paljolti lautakunnissa, missä asioista keskustellaan ja päätöksiä kehitetään. Niiden kokoukset eivät kuitenkaan näy kuntalaisille. Kolmella valtuutetulla Vihreätkin saisivat yhden paikan kunnanhallitukseen. Silloin ei tarvitsisi tehdä teknistä vaaliliittoa, kuten tällä valtuustokaudella. Heidän veikkauksensa oli, että vaaliliitot voivat vaikuttaa muiden eduksi, ei välttämättä vaaliliitossa olevien. Poliitikkoina he sanoivat, että katsotaan vaalit ensin, niiden jälkeen se on tekniikkaa ja julmaa paikkojen saamista oikeisiin elimiin.

– Se on pieni haitta, että valtuusto on liian hiljaa, Söderholm tunnusti. – Minua ärsyttää, kun keskustelu valtuustossa on niin vähäistä.

Leppänen koki keskustelukulttuurin menneen eteenpäin tällä valtuustokaudella, siksi hänkin oli halukas lähtemään ehdolle.

Seutuyhteistyössä heistä Pyhtäätä seurataan, sillä kunta on monessa asiassa veturi. He nostivat esiin kunnanjohtaja Jouni Ehon ketterän johtamisen, lentokentän ja museohankkeen.

Kunnan talous on nyt hyvä, mutta Söderholm nosti vielä kunnan peruspalvelut.

– Peruspalvelut on pidettävä. On mietittävä, mikä on kunnan tehtävä. Pitääkö upottaa miljoona euroa aallonmurtajaan Kaunissaaressa, jos sekään riittää? Investointien mielekkyyttä pitää pohtia.

Kunnan tehtävä on tarjota yrittäjille ketterästi mahdollisuuksia, että ne voivat laajentaa palvelujaan.

– Käytetään niitä pyhtääläisiä palveluja. Ei tänne tule yrityksiä, jos palveluja ei käytetä, Leppänen huomautti. – Se on kovaa vetovoimatyötä, mitä nyt tehdään museon saamiseksi Pyhtäälle.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi