Sosialidemokraatit: Elinkeinohankkeilla lisää työtä kuntaan

Valtakunnallisesti Sosialidemokraattien teemana on ”pidetään huolta kunnasta, kunta pitää huolta meistä”. Paikallisesi se on hyvinvoinnin ja turvallisuuden puolesta

– Turvallisuus liittyy hyvinvointipalveluihin, jos ajatellaan terveyttä, aloitti Kari Huovila. – Ne toimii saumattomasti ja on saavutettavissa. Se antaa heti turvallisuuden tunnetta.

Tuija Arvila korosti koulupalveluja myös tukipalvelujen osalta. Hän painotti, että yhä useampi lapsi voi huonosti myös Pyhtäällä. Yksi tie vahvistaa on oppivelvollisuusiän nosto, jolla nuoret saavat kolme vuotta lisäaikaa miettiä, mitä haluavat isona.

Ehdokkaista paikalla olivat Kari Huovila, Tuija Arvila, Jari Viinanen ja Jouko Pöyhönen. Millaisia ehdokkaita teillä on kaikkiaan?

– Aika laaja joukko, ikähaitari 30-vuotiaasta ylöspäin, Huovila totesi. – Ihan nuorimmat puuttuu, mutta se johtuu siitä, kun ovat muuttaneet opiskelun takia pois.

He määrittelivät itseään yleispuolueeksi, jolla ideologia on vasemmalla, painotus oikeudenmukaisuudessa ja toisesta huolehtimisessa.

– Näkyy tässä myös se ay-aktiivisuus, Huovila nosti. – Meillä kaikilla paikalla olevilla on ay-tausta ja lisäksi Kumpulainen ja Kujala ovat luottamushenkilöitä.

Kuinka monta paikkaa on tavoitteena tulevaan valtuustoon?

– Toivoisin, että kuusi seitsemän. Viimeksi oli kova tulos saada kahdeksalla ehdokkaalla viisi valtuutettua läpi.

Erottuminen muista puolueista on usein haastava kysymys. Sosialidemokraatitkin aloittavat yhteisten asioiden hoitamisesta.

– Erotutaan elinkeinohankkeilla, mitä tässä ollaan ajettu, mutta painotamme tasavertaisuutta ja että kohdellaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti työntekijöitäkin.

Pientä intohimoa nousi Huovilan puolustaessa verotusta.

– Ei verokaan ole peikko, vaan on ymmärrettävä, että veroilla kustannetaan nämä kaikki kunnan hyvät palvelut. Meille se ei ole sellainen punainen vaate kuin toisille. Minusta on suorastaan loukkaavaa, kun puhutaan, että verot on ryöstämistä. Ei demaritkaan halua, että veroja korotetaan koskematta rakenteisiin.

Päätöksenteko jatkuu heidän osaltaan samanlaisena jatkossakin. Hankkeita koetetaan viedä päätökseen. Seutupolitiikassa Huovilan mielestä pyhtääläiset pystyvät käyttämään omistajan ääntä esimerkiksi Kymsotessa. Sitä on helpottanut, että poliittisesti kaksi pyhtääläistä toimivat ryhmiensä johtajina kuntayhtymän valtuustossa.

– Ryhmäjohtajiksi valittiin pyhtääläisiä, kun kotkalaisille ei kelvannut kouvolalainen, eikä toisinpäin.

Kymsote päättää seuraavalla valtuustokaudella vuonna 2024, miten käy Pyhtään terveyskeskuksen.

– Jossain vaiheessa suunniteltiin, että pyhtääläiset menevät Kotkaan, mutta sitten tuli ruotsinkieli. Kaksikielinen kunta tekee rajoitteita Kotkaan. Jollain tasolla terveyskeskus jatkuu Pyhtäällä, joko jatketaan sopparia tai Kymsote ottaa keskuksen haltuun.

Taloudessa kaikki on jo viilattu. Huovila tosin otti esiin, että museohanke näyttää aikanaan, pitääkö tehdä sopeutustoimia. Mitä tarkoittaa sopeutustoimet?

– Mie en näe silleen, että meillä lähdetään leikkaamaan palveluja, vaan mietitään onko mahdollista tehdä tai jakaa työtä uudella tavalla.

– Joskus pienillä satsauksilla saadaankin enemmän aikaan, Arvila lisäsi.

Ammattiyhdistystaustaisten ehdokkaiden joukossa sosialidemokraateilla on myös yksi yrittäjä. Miten edistätte elinvoimaisuutta?

Hekin arvostivat kunnan ketteryyttä.

– Firmat tekevät päätöksiä nopeasti, meidänkin on tehtävä. Otetaan yrittäjät vastaan ja annetaan mahdollisuus, Huovila painotti.

– Kuntalaisten elinvoimaisuutta on myös hyvät liikuntapaikat, meri ja kaksi kansallispuistoa, korosti Arvila.

Kunnanjohtaja on hyvin satsannut yrittäjyyteen, on positiivinen ja elinkeinoelämän tuntemusta on paljon.

– Kyllä näkee museonhakkeessa, että kaveri painaa pitkää päivää ja tekee töitä suurella sydämellä, Huovila kiitti. – On se hatunnoston arvoinen asia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat