Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luova Henki, saavu tänne – jumalanpalvelus Pyhtään kirkosta suoratoistona helluntaina

Helluntain keskiössä on Pyhä Henki, joka Raamatun sanojen mukaan on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Anna-Mari Kaskinen puolestaan eräässä virsisuomennoksessaan kirjoittaa näin: Luova Henki, saavu tänne, murtaa voi nyt jään. Kutsu lahjat, kyvyt kaikki esiin kätköistään… Muusikot ja runoniekat, laulu raikukoon! … Maalarit, jo esiin tuokaa hengen ruokaa luomisen!

Pyhtään kirkossa vietetään Helluntaina jumalanpalvelus, jota ovat mukana toteuttamassa lauluyhtye Vox Silentii ( Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori) sekä pyhtääläiset kuvataiteilijat Kaija Asikainen, Virve Berg ja Lea Jaakkola.

Jumalanpalveluksen aikana kuvataiteilijat luovat siveltimillään taidetta silmiemme eteen keskiaikaisten sävelten soidessa kivikirkon holveissa.

Idea luovasta jumalanpalveluksesta syntyi vuonna 2019 erään seurakuntalaisen aloitteesta. Tällainen jumalanpalvelus sopii erityisen hyvin vietettäväksi juuri helluntaina.

Valmistuneet taideteokset on tarkoitus myydä Yhteisvastuu-keräyksen hyväksi elokuun Pyhtään Saaristomarkkinoilla.

Tarkemmin jumalanpalveluksen musiikista kertoo Vox Silentiin laulaja Hilkka-Liisa Vuori.

– Helluntaina saamme kuulla gregoriaanisia eli keskiaikaisia liturgisia lauluja. Virsikirjassa on 51 virttä, joiden sävelmätiedoissa lukee ”keskiajalta”. Yksi niistä on Oi Pyhä Henki, Herramme. Virren latinankielisen esikuvan, 700–800-luvulla kirjoitetun, Veni creator Spiritus -hymnin tunnistaa samaksi lauluksi, mutta rytmi on paljon vapaampi. Keskiajan lauluissa tärkein sääntö on, että sävelmän tulee kannatella tekstin rytmiä ja painotuksia. Vanhat nuotit eivät sisällä tarkkoja aika-arvoja eli laulettujen nuottien pituuksia.

Toinen heidän esittämänsä laulu Veni, Sancte Spiritus (Tule, Pyhä Henki, luoksemme) on pieni, mutta tärkeä helluntailaulu keskiajalta. Päivän psalmin he laulavat suomeksi keskiaikaisella helluntain laulun sävelmällä, jonka tunnelma on mysteerinen kuvaten päivän tekstiä Herran henki täyttää maanpiirin.

– Messun lopuksi laulamme gregoriaanisen sävelmän Brittein saarilta, Tuomo Pulkkisen kelttirukousrunoilija David Adamin tekstiin sovittamana Tule, Pyhä Kyyhky, kätke minut rakkauteen.

Gregoriaanisissa hymneissä, virsien esikuvissa, on ennen kaikkea kysymyksessä meidän oma historiamme. Kumpikin messun Pyhä Henki -hymneistä on suomalaisista käsikirjoituslähteistä, Kalannin hymnariumista ja Tammelan antifonariumista 1400-luvulta.

Vox Silentii on 1992 perustettu gregoriaaniseen lauluun keskittynyt duo. He ovat julkaisseet 14 cd-levyä rakastamaansa musiikkia.

Luova Henki, saavu tänne -jumalanpalvelus 23. toukokuuta klo 10 Pyhtään kirkosta. Suoratoisto Pyhtään seurakunnan YouTube -kanavalla.