Sanna Lönnforsille kunniamaininta Pyhtää sisällissodassa -kirjasta

Sanna Lönnfors tutkii jo uusia aiheita Pyhtäältä Hannu Lehtinen

Hannu Lehtinen

Palkintolautakunnan perustelu sanoo seuraavaa:

Vuoden työväentutkimus 2020 -kunniamaininta myönnettiin Sanna Lönnforsille teoksesta Pyhtää sisällissodassa (Reuna Kustantantamo). Lönnforsin teos edustaa kiihkotonta paikallishistoriaa vuosien 1917–1919 tapahtumista Pyhtään pitäjässä.

Pyhtään kaksikielisyys, Stockforsin moderni tehdasyhteisö ja perinteinen maatalousyhteisö luovat olosuhteet, jossa yksi paikkakunta peilaa sodan laajempaa kuvaa pienoiskoossa. Teos kuljettaa suurta toimijoiden joukkoa, mutta kirjoittaja hallitsee sujuvan kerronnan. Huolellisesti viimeistelty teos hyödyntää ansiokkaasti myös traditiolähteitä.

Tietokirjailija Lönnfors on iloinen kirjansa menestyksestä. Siitä ehdittiin ottaa viime syksynä jo toinen painos. Hän ehti käydä julkistamistilaisuuden lisäksi yhdessä kirjallisuustilaisuudessa Loviisassa, ennen kuin korona lakkautti tapahtumat.

– Sinänsä kiinnostava aihe ja on yhtä ajankohtainen kuin vuosi sitten, hän totesi.

– Palkintotilaisuuttakaan ei ollut.

Miehiltä ei kysytä, miten mies on kiinnostunut sisällissota-aiheesta.

Sanna Lönnfors tietokirjailija

Hänen piti pitää kiitospuheensa pelkälle kameralle ilman yleisöä, vaikka olisi omien sanojensa mukaan mieluummin kuullut aplodit paikan päällä.

Muuten hän on erittäin tyytyväinen

– Hienoa, että sai tällaisen kunniamaininnan, vaikka olen harrastaja. Toivon, että tämä kannustaisi muitakin kirjoittamaan.

Kirjoitusvaiheessa häntä epäiltiin osaako hän kirjoittaa objektiivisesti tapahtumista, missä on ollut omia sukulaisia mukana.

Puolueettomasta otteestaan hän on kuitenkin saanut sittemmin kiitosta.

– Se on ainoa tapa kirjoittaa, kun emme ole olleet siellä kukaan paikalla.

Kiitospuheessaan hän nosti esiin asenteellisuuden.

– Minulta on kysytty muutaman kerran, miten nainen on kiinnostunut tästä sisällissota-aiheesta.

– Kysymyksen asettelusta päättelisin, että miehiltä ei kysytä, miten mies on kiinnostunut sisällissota-aiheesta. Kukaan ei tällä kysymyksellä varmasti ole halunnut mitenkään loukata, mutta toivoisin, että tällaisista ennakko-oletuksista päästäisiin irti.

– Sisällissota kosketti silloin aikanaan tietenkin sekä miehiä että naisia. Nyt elävistä niin miehet kuin naisetkin ovat mukana olleiden sukulaisia. Kyllä sen aikaisista tapahtumista voi kiinnostua kuka tahansa.

Muiden rohkaisemiseksi hän on kustantajansa kanssa organisoinut tulevalle kesälle Pyhtää Libri -kirjallisuustapahtuman Stockforsiin 17. heinäkuuta.

Tapahtumassa kustantajan edustajat puhuvat, miten kirjoitetaan kyläkirja.

– Ideana on se, että saataisiin ihmisiä enemmän kirjoittamaan paikallisista tapahtumista. Mukana on paikallisia kirjailijoita kertomassa, miten paikallisuudesta kirjoitetaan.

Esillä tulee olemaan myös kirjoja, joita Pyhtäästä on kirjoitettu.

Sanna Lönnforsin oma seuraava teos on kesällä julkaistava Israelin auringon alla.

Kirja kertoo elämästä Israelissa suomalaisen silmin ja kiehtovasta tutkimusprojektista, joka käynnistyi juutalaisvainoissa menehtyneen pariskunnan lapsenlapsille säilyneistä kirjeistä.

Kommentoi