Pyhtäänlehti 30 vuotta sitten: 17.4.1991 kirjoitettiin halvemmasta veneilystä sekä sadasta uudesta työpaikasta

Veneseuraan kuuluminen kannatti. Hannu Lehtinen

Veneseuraan kuuluva veneilee halvemmalla.

– Veneseuraan kuulumisesta on etua. Seura suorittaa katsastuksia ja hyväksytty veneen vakuutusmaksut ovat alhaisemmat. Seura on myös neuvotellut valmiiksi alennuksia mm. vene-elektroniikkaa myyvistä liikkeistä. Lisäksi seuraan kuuluva saa vinkkejä varusteista ja niiden laadusta, Pyhtään Meriveneilijöiden puheenjohtaja Paavo Räsänen sanoo.

Meriveneilijät on vuonna 1982 perustettu veneseura. Jäseniä on hyvän matkaa toista sataa. Joukko on innokasta.

Puuveneen veistäjä on hupeneva luonnonvara.

Suomenlahden rannikon rikas veneenveistotaito on uppoamassa niin että pulputus käy. Hiljattain valmistuneen selvityksen mukaan Pyhtäältä Virolahdelle ulottuvan alueen 16:sta veneentekijästä puolet aikoo laittaa veistämänsä oven lopullisesti säppiin lähivuosien aikana. Uusia yrittäjiä ei alalle ole juurikaan hakeutunut.

Edellä kerrotun vahvistaa myös Kangasmäellä puuveneitä rakentava Arto Mattila.

– Ei ole uusia tekijöitä. Kyllä tämän alan ammattitaito alkaa painua unholaan.

Mattila on itse opiskellut ammatin isältään, joka jo Suursaaressa veisteli veneitä. Arto Mattilan yhden miehen yritys on valmistanut vuodessa kaksi kappaletta reilun 10 metrin meriläisveneitä. Lisäksi leipää on antaneet korjaustyöt. Parhaillaan on työn alla uuden hytin teko summalaiseen mäntyfiskariin.

Munapirtin lastenleirit vetävät kuin magneetti. Taina Marttinen on vuoden maaseutuyrittäjä Pyhtäällä. Munapirtin lastenleireillä saa eläimiä myös kosketella ja hoitaa.

Monelle kaupunkilaislapselle maatilan eläimet ovat tuttuja vain koulukirjojen sivuilta. Hevonen on ehkä nähty, mutta jo possun kohtaaminen oikeasti on monelle nassikalle uusi kokemus.

Näitä kokemuksia karttuu jatkuvasti Munapirtin entisen koulun alueella. Taina Marttinen pyörittää siellä Hembölen Kesä –nimistä yritystä jo neljättä vuotta.

Alussa uusi yrittäjä törmäsi ennakkoluuloihin, mutta nyt on sana Munapirtin leireistä kiirinyt jo kauas. Tutustumiskäyneille pyrkiville joudutaan joskus kauppaamaan ”ei oota”. Eipä ihme, että Taina Marttisen uurastus palkittiin vuoden maaseutuyrittäjä Pyhtäällä -tittelillä.

Omistaja on pienestä saakka hoitanut eläimiä ja viihtynyt hyvin myös lasten kanssa. Nämä kaksi asiaa yhdistämällä harrastuksesta syntyi yritys.

– Ajattelin, että eläinten pidosta voisi olla iloa muillekin.

Sata uutta työpaikkaa syntyi vuosin 1989-90. Kehittämisohjelmalla pystytty korvaamaan hiomon työpaikat.

Erityistuki ja kehittämisohjelmaan kirjatut toimet poikivat kuntaan sata uutta työpaikkaa vuosina 1989 ja 1990. Määrä on sama, joka menetettiin, kun Enso sulki hiomon portit kolmisen vuotta sitten.

Elinkeinoasiamies Jussi Lehtisen laatimasta kehittämisohjelman tuoreesta seurantaraportista käy ilmi, että hiomon työpaikkojen korvaamisessa on onnistuttu. Yrityksiä syntyi kahden viime vuoden aikana vauhdilla: elinkeinoilmoitusten mukaan yhteensä 57 kappaletta. Työpaikkojen määrää kasvatti myös toimivien yritysten laajentuminen. Tällä hetkellä kunnassa toimii noin 200 yritystä.

Kommentoi