Mies ja aitta muuttivat Pyhtäälle – Jussi Villanen kehuu uutta asuinkuntaansa

Antti Villanen ja aitta muuttivat Pyhtäälle. Hannu Lehtinen

Hannu Lehtinen

Vanhaniemen rantatontilla on kolme rakennusta, moderni musta puutalo, samaa tyyliä pienempi rantasauna ja niiden välimaastossa aittarakennus. Uusi katto ja leveä ovi osoittavat, että aittaakin on päivitetty kestämään tätä päivää.

Aitta on noin kolmannes alun perin Mussalon Takakylään 1800-luvun lopulla rakennetusta sikalasta. Sieltä se siirrettiin ensimmäisen kerran sodan jälkeen Palaskylään Antti Villasen vanhempien toimesta.

– Sitten, kun sinne tuli satama päälle, se siirrettiin Ristiniemeen 2003, kun rakensin ensimmäisen talon. Nyt, kun muutin tänne 2019, aitta muutti mukana. Että siinä on sun juttu, eipä tässä muuta.

Moikataan, mutta päätetään sittenkin vielä syventää kuvaa.

Aitan ja miehen suhde antaa aika hyvin kuvan, mistä on kyse. Perinnettä, oman suvun historiaa ja digitaalisuutta, sellaista on yrittäjä Antti Villasen elämä. Hän on reilun puolentoista vuoden ajan ollut pyhtääläinen, kun siihen asti esittäytyi kotkalaisena.

– Olen yrittäjä ja sisältä rantojen mies, Villanen pilailee. Ennen pyhtääläistä länsirantaa hän asui itä pohjoisrannalla Kotkassa.

Tänne koki tulleensa tervetulleeksi, sinne koki tulleensa rasitteeksi.

Hänen aktiivisimmat yrityksensä ovat tällä hetkellä Nitro Games ja Arctic Blue Beverages. Nitro on kotkalainen pelialan yritys ja Arctic Blue Helsinkiin rekisteröity gini-tislaamo.

Aktiivisimpien yritysten lisäksi on ollut muitakin.

– Suunnilleen 25 vuodesta 2000 alkaen. Kaakkois-Suomessa niistä 15, muutama Lappeenrannassa, yksi Kouvolassa ja muut Kotkassa, yrittäjä luettelee.

– Kaikki ovat edelleen elossa.

Niitä yhdistää yhtä lukuun ottamatta digitaalisuuden hyödyntäminen, digitaalista markkinointia ja pelejä.

– Ne ovat skaalautuvia yrityksiä. Nyt gini on ainoa, joka skaalautuu maksan kautta.

Vanhaniemi on Pyhtään itäisintä aluetta, varsinainen ajoreittikin kulkee Kotkan Ruonalan kautta. Mikä innosti muuttamaan Pyhtäälle?

– Ihan ensisijaisesti löytyi hyvä rakennuspaikka, sen jälkeen käynti kunnalla. Se joustavuus ja vastaanottavuus uudelle asukkaalle olivat ensimmäiset ja päällimmäiset, miksi Pyhtää.

Villanen kehui, miten joustavasti Pyhtää otti avosylin muuttajan ja rakentajan vastaan, oli asiakkaan puolella. Hän korosti nimenomaan tässä painottavansa rooliaan asukkaana, ei yrittäjänä.

– Pyhtäällä on joustavuutta, ymmärtäväisyyttä ja avuliaisuutta. Byrokratiassa Kotkaan on valtava ero, asenneilmasto on aivan erilainen itänaapurissa. Tänne koki tulleensa tervetulleeksi, sinne koki tulleensa rasitteeksi.

Molemmissa kunnissa hän kävi läpi saman prosessin, kun piti hakea poikkeusluvat asemakaava-alueen ulkopuolelle. Villanen painotti eroa, onko kunta tukemassa vai vaikeuttamassa sitä prosessia.

– Oltiin tukemassa, auttamassa ja neuvomassa. Tuli olo, että tässä on haasteita, mutta yhdessä ne ratkaistaan.

Tekemisen meininki on viime vuosina ollut pyhtääläinen piirre, onko se sitä myös uuden asukkaan ja yrittäjän silmissä?

– Pyhtääläisiin yrityksiin en ole tutustunut, ei ole soittoa tullut. Kunta on yrittäjähenkinen ja siellä on tekemisen meininki. On selkeästi yrittäjämyönteisempi ero Kotkaan verrattuna.

Vaikuttaako siihen kunnan pienuus suhteessa suurempaan kaupunkiorganisaatioon?

– Osa on varmaan pienuuttakin, mutta myös ylimmän johdon lähestymistapa yrittäjiin. Voi olla monta mieltä onko Jouni Ehon postaukset hyviä vai huonoja, mutta niitä on. Juhlapuheissa kaikki voi sanoa, että olemme yrittäjäystävällinen, mutta Pyhtäällä se näytetään.

Pandemia ja oma hyvinvointi on muuttanut Antti Villasen arkea lähinnä liikuntatottumuksissa. Yrityksessä henkilökunta siirtyi etätöihin.

– Ainut, minkä havaitsi, sairauspoissaolot hävisi kokonaan. Omaa hyvinvointia tulee mietittyä, kun ei ole uskaltanut kuntosalille mennä.

Hän on käynyt salilla 15-vuotiaasta alkaen. Nyt se on korvautunut kävelylenkeillä koiran kanssa, päivittäin matkaa kertyy noin 10 kilometriä.

– Ulkoilu on tärkeää, tulee Pyhtää tutuksi. Kierretään metsiä, Huutjärven ympäristön polkuja ja Valkmusaa. Hyvinvointi on hoidettu ulkoliikunnalla.

Rantojen miehenä luonnollisesti kalastus on ympärivuotinen harrastus.

Itämeren tilaa hän seuraa silmämääräisesti ja totesi tyytyväisenä, että hylkeitä on paljon, vedet ovat yllättävän puhtaita eikä hänen rannassaan ole ollut kertaakaan sinilevää.

– Meri merkitsee vapautta ja rentoutumista, se on minulle vapauden symboli.

Kommentoi