Pomenian matka maailmalle

Kulttuuri: Hyvään lentoon päässyt Pomenian maailma innostaa tekijää ja kustantajia.

Petronella Grahnin Pomenia kuuluu kaikille maailmassa. Heidi Strengell

Pyhtäänlehti

Pyhtääläisen satutaiteilija Petronella Grahnin luoma Pomenian taikamaailma satukirjoineen ja peleineen on kerännyt suosiota. Mielikuvituksellinen kuvitus ja kutkuttavan jännittävä tarina kutsuvat lukijan mukaan seikkailuun, jossa on vaakalaudalla koko Pomenian kohtalo.

– Trilogian toisessa osassa mennään pintaa syvemmälle hahmojen ja tarinan maailmaan, ja se vaati kuvitukselta paljon. Piirsin teosta varten yli sata kuvituskuvaa. Satumaailman luominen on työlästä, mutta valtavan antoisaa ja ihanaa, kertoi Grahn.

Syksyllä 2021 ilmestyy Pomenia-trilogian kolmas osa.

Pomenia on hurmannut lukijoita ja kasvattajia Suomessa, mutta hyville tarinoille on tarvetta myös ulkomailla. Sinne Pomenia onkin jo matkalla. Sopimusneuvottelut kirjojen kansainvälisestä levityksestä ja kankaiden sekä vaatteiden globaalista tuotannosta ovat loppusuoralla. Kaiken keskiössä on Pomenian animaatioelokuva, josta vastaa brittiläis-suomalainen tuotanto.

– Pomenia on Suomen parhaiten pidetty salaisuus, sanoi Dave Mousley, kansainvälinen TV-tuottaja, joka ohjaa Pomenian taikaa kansainvälisiin hankkeisiin.

Mousley on kansainvälisesti tunnettu työstään TV-tuottajana ja voittanut useita palkintoja visuaalisten efektien suunnittelussa ja animaation parissa.

Lohikäärmeet kuin ihmisetkin on opetettu lentämään.

Petronella Grahn Satutaiteilija

Tuotantokumppaniksi on valittu suomalainen animaatiostudio Anima Vitae, jonka käsialaa on esimerkiksi suosittu Muumilaakso-sarjan animointi.

Elokuvan lisäksi suunnitteilla on tv-sarja sekä pelituotantoa. Pomenia on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisissä opetusorganisaatioissa.

Lautapeli, toiminnalliset kortit ja muut suunnittelun alla olevat tuotteet ovat hyviä välineitä esimerkiksi tunnetaitojen käsittelyyn.

Pomenia sai alkunsa yli 20 vuotta sitten Petronella Grahnin ompelemasta Lohikäärme Sisun hatusta. Sisu on yksi Pomenian keskeisimmistä satuhahmoista. Vaikka Sisu on lohikäärme, hän ei uskalla lentää. Hänen kultaiset siipensä ovat niin pienet, että niitä ei oikein edes ylety näkemään.

– Pomenian tarinassa Sisun ystävä hankkii kuumailmapallon, jotta lohikäärme voittaisi pelkonsa ja hioisi lentotaitojaan.

– Sisu tiputtautuu korista ja lensi. Lohikäärmeet kuin ihmisetkin on opetettu lentämään.

– Tarinan opetus on, että et voi tietää mitä osaat ja mihin pystyt, jos et uskalla yrittää, sanoi Grahn.

Tieto

Viime vuoden lopussa julkaistut Pomenian kirjat nousivat Mitä Suomi lukee -listalla https://www.kirjavalitys.fi/wp-content/uploads/2020/12/msl_marraskuu_2020.pdf> suoraan kymmenen myydyimmän joukkoon.

Maaliskuussa ilmestynyt Pomenia - Taikamaailma vaarassa jatkaa kirjasarjan suurta tarinaa Pomeniasta.

Kommentoi