Keksintöjä ja kehitystyötä – Lauri Joas innostuu uusista ideoista

Pyhtään kivikirkko 3D-mallinnettu dronekuvauksen pohjalta. Lauri Joas

Hannu Lehtinen

Viime vuoden lopussa järjestetty Ideakymi–kilpailu sai Pyhtäältä kaksi osallistujaa, joista innovatiivisen vilkas Lauri Joas lähetti neljä erilaista ehdotusta. Kaksi niistä oli keksintö– ja kaksi yritysidea–sarjassa. Yritysidealla JO-Drone hän selvisi sarjassa hopealle.

Pyhtäänlehti tapasi nuoren miehen kotonaan Huutjärven rantaa tarkastelemassa. Hänen kaltaisiaan loputtoman positiivisia ja intohimoisesti ongelman ratkaisuihin suhtautuvia ihmisiä on ilo tavata.

Joaksen nuori elämä on ollut vilkasta, hän on valmistunut levyseppähitsaajaksi, ehtinyt kokeilla nuorten työpajalla puutöitä ja käynyt lukiota harvinaisen pitkään, kunnes kirjoitti viime vuonna ylioppilaaksi. Hän myönsi, ettei koulu kiinnostanut ajallaan riittävästi, mutta täysi-ikäisyyden myötä tieto alkoi kulkea päähän ja monenlaiset asiat kiinnostaa.

– Harmi, ettei koulu kiinnostanut aiemmin, Joas huikkasi. – Aion perustaa yrityksen, missä olen operaattori, joka hoitaa vakuutushommat ja hallinnon sekä pilotti, joka hoitaa lentämisen.

Yritys on kilpailuun osallistunut liikeidea JO-Drone. Hän kuittaa tulevaisuuttaan myös kevyellä filosofisuudella, mitä hänessä on paljon.

– Minulla on sellaisia kavereita, jotka pystyy mihin vaan. Sellaiseksi renessanssimieheksi minäkin haluan tulla, se on hyvä tavoite tässä maailmassa.

Sijoittuminen kilpailussa antoi ainakin rohkeutta.

Lauri Joas, Ideanikkari

Tärkeimmät keksinnöt ja ideat Joas sanoi kirjoittavansa ylös. Tärkeää on myös keskustella ideoista.

– Kun paljon miettii, suuri osa unohtuu. Yleensä tarve luo idean, hän esitteli ideoiden alkujuuria keittiön ikkunan ääressä.

Silmään osuu kompostori, johon hän kertoi miettineensä mikrosensoreilla toimivaa vesikastelujärjestelmää, että kompostissa olisi aina tarvittava kosteus.

Hänen lähin keskustelukumppaninsa on avovaimo Immi Nurminen, joka on luovana ihmisenä opiskelemassa XAMK:ssa ohjelmointia. Luovuuden ja ohjelmoinnin yhdistäminen on kiinnostavaa. Yhdessä he voivat pyöritellä myös Laurin ideoita käytäntöön.

– Ollaan Immin kanssa hyödyllinen symbioosi, Joas totesi ohimennen.

– Kukaan ihminen ei pysty yksin tekemään kaikkea, on hyvä tehdä yhdessä. Yksin saattaa myös uppoutua liian tarkkaan yksityiskohtiin.

Ideakymin Joas oli huomannut vasta muutama päivä ennen kuin marraskuussa ehdotukset piti jättää kilpailuun. Hän otti arkistoistaan ehdotukset ja laittoi ne sisään.

Millaisena koet Ideakymin kaltaisen kilpailun?

– Sijoittuminen kilpailussa antoi ainakin rohkeutta.

Hänellä oli sovittuna palaveri yrityksen perustamiseen liittyen kehittämisyhtiö Cursorissa ja verkostoitumiseen liittyen kunnanjohtajan kanssa.

Nuori keksijä ei tohdi kutsua itseään keksijäksi, vaan innokkaaksi harrastajaksi. Into koodata ja luoda konkreettista, on olennaista. Hän painottikin, ettei idealla ole sinänsä merkitystä, ellei siitä synny konkreettista.

Yritysidea JO-Dronessa on kyse ilmasta tehdyllä kuvauksella, missä kartoitetaan kohde ja sen pohjalta tehdään 3D-mallinnus koko maisemasta, kivistä, muodoista ja puista jopa 10 cm tarkkuudella. Arkkitehti pääsee sitten sijoittelemaan tulevat rakennukset tähän 3D-mallinnukseen. Kuvattua materiaalia voidaan lisäksi hyödyntää muun muassa markkinoinnissa, työmaan suunnittelussa. Drone-kuvauksia voidaan käyttää myös juhlien kuvauksissa, hätäpelastustöissä tai erilaisissa tarkistuksissa ja ongelmakohtien paikantamisessa.

Katsomme veljen tontilta tehtyä 3D-mallinnusta sekä Kotkan ja Pyhtään kirkoista tehtyjä vaikuttavia, yksityiskohtaisia tietokoneanimaatioita. Joaksella on halu tuottaa myös pelialalle dronella 3D–kuvauksia.

Muissa Joaksen kilpailuehdotuksissa oli talonhoitoa ja vanhusten tietokoneapua, mitkä edustivat hyvin hänen ajatteluaan yleisen hyvän tekemisestä. Puheissa toistui useasti hyvä ihmisille kohtuullisilla kustannuksilla.

Tällainen on uusimmat teknologiat hallitseva hyvän lähettiläs Pyhtäältä.

Tieto

Lauri Joaksen muut kilpailuehdotukset

TaloAtlas yhdistää talon teknisen ja digitaalisen hoidon tavallisiin talonmiehen töihin. Tavoitteena antaa asiakkaalle vuosia lisää aikaa omassa kodissa.

Konetriumviraatti yhdistää kännykän, mikrokontrollerin ja pienoistietokonen kuoreen, joka on mahdollista kiinnittää ihmisen käteen.

DeKaisloittaja on vaihto-ehto ruoppaukselle, käsityölle ja kalliille operaatioille kaislanpoistoon. Estää 2-4 vuoden aikana kaislan kasvun alueessa eristämällä sen hapesta ja auringosta.

Kommentoi