Pyhtäänlehti 30 vuotta sitten: Kantolan kiven räjäyttäminen, jättimullistus Lökören satamassa ja postin haikeat jäähyväiset

Kantolan kivi räjäytettiin sepeleiksi pyörätien alta vuonna 1991. Pyhtäänlehden arkisto

Tammikuussa vuonna 1991 kulttuurilautakunta harmitteli Kantolan kiven räjäyttämistä. Se oli esittänyt tekniselle lautakunnalle, että kulttuurihistorialliset paikat ja maamerkit otettaisiin tietöiden yhteydessä paremmin huomioon.

Lautakunnan kannanoton takana on joulukuussa tapahtunut Kantolan kiven räjäyttäminen. Huutjärventien varressa sijainnut vanhan Viipurintien kuuluisa maamerkki pamautettiin sepeliksi pyörätien rakentamisen yhteydessä.

Lautakunta esitti kunnanhallitukselle, että kulttuurisihteeri Anita Luokkasen virka muutetaan kokopäiväiseksi 1. huhtikuuta alkaen.

Jättimullistus Lökören venesatamassa. Laajennus ja väylien ruoppaus haittaavat sataman käyttöä ensi kesänä. Omat laiturit saivat häädön.

Lökören venesataman laajennustyöt ovat saaneet vesiylioikeuden luvan. Maansiirtoautot ovat jo pyörineet alueella ja työtahti kiihtyy kevään kuluessa. Täyttömaan ja väylien ruoppaus muuttavat rauhallisen venevalkaman työmaaksi, jonka jäljiltä syntyy ainakin 100 uutta venepaikkaa, aallonmurtaja, ruopattu väylä, yhteyslaituri ja lisää paikoitustilaa.

Lököressä mattojaan kuuranneet saavat ensi kesän ajan matkata kuormineen joko Heinlahteen tai Purolaan.

Helmikuussa oli postissa haikea jäähyväiset. Huutjärven ja Heinlahden postikonttorit ovat sulkeneet ovensa viimeisen kerran. Tunnelmat lakkautetuissa konttoreissa olivat viimeisenä aukiolopäivänä haikeat.

Huutjärven konttoria reilut kuusi vuotta hoitanut Sirkka-Liisa Latvala päätteli tilejä ja pakkasi tavaroita laatikoihin.

Asiakkaita riitti viime minuuteille saakka. ”Huono homma” oli useimpien kommentti konttorin lakkauttamisessa.

Myöhemmin maaliskuussa sulki myös Purolan posti ovensa.

Riitta-Liisa tuli taloon. Pääkirjastossa kävijöitä on joulukuun alusta tervehtinyt iloisesti hymyilevä tyttö. Riitta-Liisa Toiviainen, 25, muutti Pyhtäälle Mäntyharjulta.

Yo-kirjastomerkonomin tutkinnon suorittanut tuore kirjastovirkailija viihtyy kirkonkylässä erinomaisesti.

–Kylän miljöössä on jotain todella viehättävää. En viihdy uusissa, valtaisissa kirjastorakennuksissa.

Jättikirjastoista on kokemusta. Ennen Mäntyharjun neljän kuukauden sijaisuutta hän opiskeli ja työskenteli useita vuosia Helsingissä.

Riitta-Liisan mielestä kirjastovirkailijan työssä on parasta ihmisläheisyys.

Kommentoi