Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Torille – sinne pitää ehtiä, vaikka olis mikä

Ilmat lämpenee ja auringonvalo lisääntyy – kesä on vihdoin alkamassa. Kohta vedet on uimalämpöisiä ja vilukissakin pulahtaa rantaveteen.

Onkohan matonpesupaikalla pumput ja putket kunnossa että pääsisi mattoja pesemään, pino olisi valmiina lähtöön.

Torille pitää ehtiä vaikka olis mikä, kahville ja possulle tai jäätelölle.

Torit ovat muuntautumiskykyisiä paikkoja.

Torit ovat muuntautumiskykyisiä paikkoja ja tarjoaa monia vaihtoehtoja monelle, Ei ainoastaan osto- ja myyntipaikkana. Kotkan torilla kokoonnuttiin rauhan puolesta, Nytkis-Naisjärjestöt marssivat kynttiläkulkueena Ukrainan sodan vuosipäivän muistoksi. Perinteeksi on tullut ehdokkaiden vaalitelttojen pystyttäminen kuukausimarkkinoille eduskunta ym vaalien edellä. Näin myös tänä keväänä.

Parhaimmillaan torilla on vapautunut tunnelma; puheensorinaa, soittoa ja huulenheittoa – lupsakkaa meininkiä. Tori on mitä suurimmassa määrin kohtaamispaikka.

Suoramyynti ilman tukkuportaan välikäsiä on torikaupan A ja O. Maatilat , puutarhat ja paikalliset lähituottajat tuovat perunoita ja vihanneksia, mansikoita, marjoja ja sieniä, leivonnaisia tarjolle taatusti tuoreina. Muita perinteisiä torilla myytäviä ovat kukat ja käsityöt. Kalamyyjät ovat harvinaisuus toreilla, tiettävästi Helsingin Kauppatorin viimeisinkin on lopettamassa. Sijaan ovat tulleet ruokarekat, itämaisine herkkuineen.

Monen nuoren ensimmäinen työpaikka on ollut torimyyjänä tai osana arvoketjua. Kesätoriperinnettä herätellään tulevana kesänä Pyhtään Motellikuja 2-4 välisellä alueella Siltakylässä.

Pitkäaikainen toive toteutuu, kun toripaikka Pyhtäänlinnan vierestä annetaan torimyyjien käyttöön. Pyhtään kunta tulee vastaan antamalla toripaikat veloituksetta. Kesätori on avoinna tulevana kesänä 8.6., 6.7., 3.8. ja 31.8. klo 16-19. välisenä aikana.

Mennään Pyhtään kesätorille ja toivotetaan kauppiaat tervetulleiksi. Samalla voi hankkia lähiruokaa omalta kylältä.

Kirjoittaja on Pyhtään kunnan varavaltuutettu (kesk.)