Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Negatiivisuuden harha

Viimeaikojen ankeiden uutisten lomassa on puhuttu nykyajassa uhkaavasta Negatiivisuuden harhasta. Ilmiö, jossa julki ponnahtaa vain ikäviä asioita, joita pohtiessa kaikki näyttää suistuvan kohti uhkaavaa helvettiä. Ilmiö rehottaa vahvasti netin erilaisissa keskusteluryhmissä.

Liian harvoin kerromme ympärillä olevista hyvistä asioista. En ala positiivariksi ja väitä kaiken muuttuvan paremmaksi kuvittelemalla, mutta aika ikävää sävyä, leimaamista, maalittamista ja yhden oikean näkemyksen tulvaa on havaittavissa. Jatkuva negatiivinen informaatiovirta kuluttaa ihmistä syöden kunnan elinvoimaa. Negatiivisuuteen voi jäädä koukkuun, huomaamattaan.

Kunnan ja päättäjien näkökulmasta jatkuva repiminen nettipalstoilla on heillekin vähemmän miellyttävää. Aiheesta ja tarpeesta on suotavaakin sekä toivottavaakin esittää kiritiikkiä demokratian toimimiseksi. Kritiikki ei ole sama asia kuin ”pystyyn ampuminen” ja suoranainen maalittaminen. Kun samaa asiaa revitään rikki kymmenillä tavoilla, on vaikeaa tunnistaa pohjalla olevaa juurisyytä tai kehityskohteita.

Päätäntä voi ajautua tilaan, jossa ei uskalleta tehdä päätöksiä. Ikävässä ilmapiirissä uusien päättäjien mukaan saaminen on vaikeaa.

Yritys ja yritteliäisyysilmasto kärsii, hyvät ideat, ihmiset ja ideoitsijat karttavat negatiivista kuntaa. Helposti päättäjäkin tuskailee, kun hyvää yritetään ja mikään ei käy. Monet ihmiset seuraavat netin palstoja ennen kuin paikkakunnille saapuvat jos enää saapuvat. Tätä nettitarkkailua suorittaa monet työpaikkaa vieraalta paikkakunnalta hakevat.

Fakta kuitenkin on, että yleisessä positiivisemmassa pohjavireessä luovuus, ideat ja yritteliäisyys kukkivat. Paljon puhuttu yhteisöllisyys kehittyy, senkään ei pohjimmiltaan tarvitse olla monimutkainen asia. Postilaatikolla moikkaavat naapurukset muodostavat pohjan pienelle yhteisölle.

Vaikka maailma nyt näyttää harmaalta, kannustan kaikkia löytämään elämäänsä hieman positiivisuutta. Pyhtää ei vielä ole valmis, mutta tässä ajassa ja paikassa kohtuullisen mukavassa asemassa. Se olisi välillä hyvä muistaa.

Kirjoittaja on Pyhtään Perussuomalaisten kunnanvaltuutettu.