Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Mitä tarkoittaa kuntastrategian helpoin arki ja paras kasvualusta

Mielestäni laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus ovat paras kasvualusta meidän lapsille ja nuorille. Peruskoulu on sivistyksen ja koulutuksen lähde. Aina varhaiskasvatuksen välittävistä ja ammattitaitoisista aikuisista koko maan laajuiseen korkeakoulutukseen.

Koulutuksen perustehtävä on edelleen opettaa lapset lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan. Näiden perusasioiden turvin päästä jatko-opintoihin sekä koulutuksen avulla sijoittua työelämään. Opettajille on annettava mahdollisuus perustehtävänsä hyvään hoitamiseen. Nyt tarvitaan kouluihin työrauhaa jatkuvien uudistusten sijaan.

Lasten määrä Pyhtäällä on vähenemään päin. Siksikin jokaisesta lapsesta ja nuoresta on pidettävä erityisen hyvää huolta. Viime vuosien kriisit tuntuvat lasten ja nuorten elämässä rajuimmin. Koronan aiheuttamasta ahdistuksesta olemme siirtyneet seuraamaan jo pian vuoden jatkunutta Ukrainan sotaa. Väistämättä tämä näkyy myös lapsille ja nuorille.

Lapsen ja nuoren elämä on kokonaisuus. Kodin ja koulun yhteistyötä on yhä kehitettävä. Lasten ja nuorten tukeminen niin koulussa kuin kotona on edelleen meidän aikuisten tärkein tehtävä. Lisäksi sodan aiheuttamat hintojen nousut aiheuttavat monille kotitalouksille taloudellisia vaikeuksia ja tämä kuormittaa väistämättä myös meidän lapsiamme ja nuoriamme sekä voi kaventaa sosiaalista kanssakäymistä ja mahdollisuutta osallistua harrastuksiin. Sen vuoksi on tärkeää, että meillä koulussa edelleen panostetaan harrastustoimintaan sekä nuorisotyöhön ja liikuntapalveluihin.

Lisäksi apua ja tukea on oltava silloin saatavilla, kun sitä tarvitaan. Onkin tärkeää, että kukaan ei jäisi arjen keskellä yksin vaan pääsisi avun piirin riittävän ajoissa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden on tuettava yhä tiiviimmin koulutuksen arkea. Yksikin turvallinen ja välittävä aikuinen voi pelastaa lapsen tai nuoren elämän.

Lapsista ja nuorista huolehtiminen on viisautta. Poikien pärjääminen on nostettu valtakunnallisesti erityiseksi huolenaiheeksi sekä liiallisen digitalisaation tuomat haasteet kouluympäristössä. Koulun on otettava entistä vahvemmin huomioon lasten ja nuorten erilaiset oppimisvalmiudet ja -tavat. Oppimisvaikeuksiin, mielenterveysoireisiin ja osattomuuden kokemuksiin on nyt pureuduttava. Lasten ja nuorten hyvinvointia pitää voida tukea laaja-alaisesti jo oppilas- ja opiskeluhuollossa. Meillä ei ole varaa antaa yhdenkään nuoren syrjäytyä.

Valtuutettuina meidän tärkein tehtävä on tehdä kaikkemme, jotta päiväkodeissa, kouluissa ja muissa lasten ja nuorten yhteisöissä jokainen lapsi ja nuori oppii riittävät elämän eväät, saa kokea olevansa arvokas ja tärkeä sekä kokemuksen turvallisesta opinpolusta.

Kirjoittaja on Keskustan ehdokas eduskuntavaalissa. Pyhtäänlehti julkaisee ennen vaaleja eri puolueiden edustajien kolumneja.