Kolumni: Lisää elinvoimaa yrittäjyydellä

Yrittämällä ja työtä tekemällä syntyy sitä monesti nykyään hypetettyä elinvoimaa. Yritykset luovat uutta työtä, toimintaa ja takaavat näin yhteiskuntamme hyvinvoinnin.

Me yrittäjät kannamme ison vastuun omasta ja kanssaihmisten sekä elinympäristömme elinvoimaisuudesta tuottamalla kunnille ratkaisevan määrän verotuloja ja ostovoimaa. Kuntamme yritykset työllistävät asukkaita ja tuottavat näin verotuloja kuntaamme.

Mitä enemmän saamme luotua uutta yritystoimintaa, sitä paremmin kaikkien meidän hyvinvointi lisääntyy. Helppoa matematiikkaa.

Olen toiminut Pyhtään Yrittäjien puheenjohtajana nyt muutaman vuoden. Kun aloitin, otin pidemmän tähtäimen päämääräksi saada kehittää olemassa olevaa ja luotua Pyhtäälle uutta yritystoimintaa.

Eteenpäin on päästy yhteistyössä ainakin Siltakylän ”yrityshalli” hankkeen kanssa. Meillä on olemassa sopiva tontti, rakennuttaja tälle hankkeelle, innokkaita pyhtääläisiä yrityksiä ja mahdollisia uusia yrityksiä sekä pyhtääläisiä muualla toimivia yrittäjiä, jotka saattaisivat siirtyä palveluineen kotikylälle. Lisää elinvoimaa siis.

Lentokentän tilanne alkaa näyttää valoisammalta. Valituksia on kaatunut toinen toisensa perään ja haitta näillä on ollut vain käsijarrutyyppinen vaikutus byrokratian rattaissa, joka on aiheuttanut lentokenttäyrittäjälle turhaa turbulenssia. Eteenpäin päästään ja vahvaan nousuun starttaillaan siellä nyt hiljalleen. Lisää elinvoimaa siis.

Pienyrittäjät, joita meillä on leijonan osa yrityksistä Pyhtäällä, ovat sinnitelleet vaikeana vuotena loppujen lopuksi kohtalaisen hyvin. Moni on joutunut ahtaalle ja miettimään palveluitaan uusiksi sekä toimimaan hämmentävässä viidakossa näiden koronan aiheuttamien, useasti vaihtuvien sääntöjen ja määräyksien kanssa. Yrittäjät katsovat ja luottavat tulevaisuuteen.

Pyhtään kunta lähti päättäväisesti mukaan kisaamaan Erä- ja luontokulttuurimuseon saamisesta Pyhtäälle. Hyvällä valmistelulla ja ammattitaitoisella hakemuksella Pyhtää meni odotetusti heittämällä jatkoon.

Meillä on täällä ihan kaikkea näitä elementtejä lähellä, joita museo ympärilleen tarvitsee.

Paikkaa on kaavailtu Siriuksen viereen. Olemassa olevaa aluetta voidaan hyödyntää, kun on tärkeät elementit, kuten luonto, metsät, meri ja saaret ympärillä.

Hankkeen menestymiseksi tarvitaan nykyaikana myös muuta toimintaa ympärille. Sana museo on monille liian vanhoillinen ja mieleen tulee monilla paikka, johon jollain kouluryhmällä oli pakko osallistua. Kaavaillut museon kävijämäärät saadaan helposti tuplattua, jos ja kun tarjolla olisi kaikkea muutakin palvelua.

Uusilla palveluilla nostetaan Pyhtää yrittäjien siivittämänä nousuun. Saadaan museo tänne tai ei, meillä on joka tapauksessa mielettömät mahdollisuudet tehdä Pyhtäästä matkailun keskittymä, johon tullaan kokemaan ja näkemään kauempaakin.

Pyhtää kartalle, sitä kautta uusia yrityksiä ja asukkaita Pyhtäälle. Uusia yrityksiä tarvitaan. Työpaikkoja tarvitaan. Hyvinvointia tarvitaan. Lisää elinvoimaa siis.

Mikko Almgren

Kirjoittaja on Pyhtään Yrittäjät ry:n puheenjohtaja.

Kommentoi